Ceapa, țelina, morcovii și rădăcina de pătrunjel se curăță, se spală, se taie fideluță, se pun într-un vas cu ulei înfierbântat și se călesc înăbușit până se înmoaie.
Separat, într-o oală, se pun la fiert cartofii curățați și tăiați în cuburi cu latura de 3 cm, apoi se adaugă: legumele înăbușite, restul de zarzavat și condimentele.
Sfecla se taie cât mai subțire, se pune într-o crăticioara, se sărează, se stropește cu o lingură de oțet și se călește pe foc iute vreo 5-6 min, după care se adaugă apă și se fierbe în continuare până este gata. Se răstoarnă în vasul cu zarzavat, se adaugă roșiile curățate de piele sau bulion, borșul de tărâțe fiert separat și strecurat, se potrivește cu sare și se mai ierb împreună vreo 5-6 min.
Apoi se ia vasul de pe foc, se presară borșul cu verdeață, se drege cu smântână. Smântâna se poate servi și separat la masa, într-o sosieră.