Borșuri vegetariene
Se curăță legumele, se spală și se taie după plac: mărunt în cubulețe, subțire fideluță, sau se dau prin răzătoare cu orificii mari.
Ardeiul gras, dovlecelul și cartofii se taie în cuburi mici.
Într-un vas cu capac se toarnă uleiul, si, după ce s-a încălzit puțin, se adaugă ceapa tăiată mărunt și se înăbușă 10 minutesau până se înmoaie puțin. Apoi se adaugă legumele pe rând: morcovul, țelina, rădăcina de pătrunjel,și după ce și acestea s-au călit vreo 10-15 min se stinge cu apă clocotită si se adaugă restul de zarzavat și cartofii.
Rămân numa roșiile și verdeața care se adaugă la urmă. Se adaugă sare și se pune vasul pe foc să fiarbă legumele pînă ce sunt gata, după care se mai adaugă roșiile curățate de pieliță și tăiate în careuri mici.
Apoi se potrivește cu sare și se acrește cu borșul de tărâțe după gust. Se servește cu mărar și pătrunjel tăiate cât mai mărunt.
Nu se adaugă roșiile în mâncare până ce legumele nu sunt bine fierte, căci acreala de la roșii împiedica fierberea legumelor.
Borșul cu care se acrește se fiebe separat și numai după ce săa luat puma ș a fost strecurat se adaugă în ciorbă.