Aluat pentru cozonaci, cornuri, gogoși, brânzoaice, învârtite, savarine și diverse prăjituri
Aluat pentru cozonaci, cornuri, gogoși, brânzoaice, învârtite, savarine și diverse prăjituri

Dulciuri și prăjituri din aluat dospit cu drojdie de bere

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 40-50 g drojdie
  • 2 pahare lapte
  • 200 g unt, ulei sau margarină
  • 4-5 ouă
  • 200-300 g zahăr
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • zahăr vanilat sau rom
  • un vârf de cuțit sare

Mod de preparare

Se cerne făina în momentul pregătirii pentru un aluat pufos. Iarna făina se aduce cu 1 zi înainte în bucătărie pentru a se încălzi. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț îndulcit.

Separat, se bat pe marginea mașinii de gătit ouale întregi cu zahărul și cu puțină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.

Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și romul și se începe să se amestece încet cu o mână ca să se absoarbă toată făina.

Dacă aluatul este prea tare se mai poate adăuga puțin lapte. Se amestecă, se frământă și se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână și de pe ereții vasului, se adaugă treptat frământându-se untul topit.

Aluatul se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească la loc călduț, punânu-se vasul deasupra unie site ca să nu se opăreacă.

Dospitul depinde de temperatura camerei și de cantitatea de drojdie. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. După ce aluatul a crescut se poate întrebuința.

Lasa un comentariu |
Retete din aceasi categorie
Placinta cu mere

Placinta cu mere

Creata de Maria · 126 afisari
Tortul de rulade

Tortul de rulade

Creata de Claudia_1 · 218 afisari
Tort Strugurică

Tort Strugurică

Creata de Jeni81 · 201 afisari
De dragobete inimoase cu nuca

De dragobete inimoase cu nuca

Creata de Capsunica · 256 afisari