Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ce contine acest meniu

Supă de ceapă

Supă de ceapă

Reteta postata de Silvia · 2.1k afisari
FILE DE PESTE CU PIURE DE BUSUIOC

FILE DE PESTE CU PIURE DE BUSUIOC

Reteta postata de Marcela · 2.0k afisari
Prajitura cu visine si afine

Prajitura cu visine si afine

Reteta postata de Raluca · 1.8k afisari

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 10.0k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 10.5k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 10.5k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele meniuri castigatoare

MENIUL SAPTAMANII  |  16 Sept. - 22 Sept.

Creata de Mary · 20.0k afisari
MENIUL LUNII  |  Septembrie 2019

Creata de Mary · 20.0k afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
Barcute de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Lorena · 4.9k afisari
Conține  |  4 retete
Deliciu in farfurie - crochete de pui la cuptor
Rulouri de pui cu jambon, in stil saltimbocca
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Socată, rețeta bunicii sau rețeta tradițională
Meniu postat de Senin · 5.4k afisari
Conține  |  3 retete
Ciorba de fasole verde ardeleneasca
Sa aveti pofta !- pui cu gutui coapte
Cheesecake , special pentru copilasi
Meniu postat de AncaEnache · 5.1k afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Meniu culinar postat de Bogdan

Supă de ceapă

”supă” vine din latinescul ”suppa”, care înseamnă ”pâine înmuiată în zeamă”. Prin urmare, în vremurile de demult, crutoanele făceau parte din supă. Varianta modernă a acestei supe de ceapă cu zeamă de carne de vită și cu crutoane s-a născut în Franța secolului 18, de unde și numele de ”supă de ceapă franțuzească”. Unii bucătari susțin că secretul stă în timpul de gătire. Întrucât ceapa caramelizată e cea care dă savoarea acestui preparat, este important ca ceapa să fie călită la foc foarte mic. Numai așa își va elibera întrega savoare. Caramelizarea este de fapt procesul de călire a cepei în ulei sau în unt, cu scopul de a elibera aromele zaharurilor din ceapă. În momentul în care ceapa devine maronie, se folosește vin pentru a ”curăța” tigaia și pentru a intensifica aroma. Supa franțuzească de ceapă se face din zeamă de carne de vită și ceapă caramelizată. Se servește cu crutoane și cu brânză Gruyere, însă există destule rețete care recomandă alte tipuri de brânză sau cașcaval,

Ce ingrediente iti trebuie

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 5 cepe galbene de mărime medie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 fire de cimbru proaspăt (dacă nu găsiți, puteți pune o lingură de cimbru uscat)
  • 4 căni de supă de vită
  • 1/2 pahar de vin roșu sec
  • 4-5 căței de usturoi mărunțiți
  • 4 felii de paine prăjită sau pesmet
  • 50g de cașcaval ras
  • sare și piper după gust

Cum se prepara

Luați cele cinci cepe:

Ceapa se taie în rondele mari, ca în poza alăturată. N-are importanță cum o tăiați, pentru că oricum o veți gati până se înmoaie de tot..

Într-o oală cu fundul gros, încingeți două linguri de ulei de măsline, apoi adăugați ceapa și puțină sare.

Căliți ceapa la foc mediu, amestecând des. După vreo două minute, faceți focul cât se poate de mic, acoperiți oala și lăsați-o aproximativ 15 minute. Nu amestecați prea des, pentru că trebuie să se caramelizeze ceapa.

După ce ceapa devine maronie, adăugați cimbrul și usturoiul. Turnați vinul, puțin câte puțin, și dizolvați arsura de pe fundul oalei.

Continuați să amestecați vreo câteva minute, după care adăugați zeama de carne, sare și piper. Acoperiți si așteptați până dă în clocot. Dacă supa e de culoare maro, înseamnă că ați făcut treabă bună.


Turnați supa în patru boluri termorezistente. Aveți grijă să puneți cantități egale de ceapă caramelizată în fiecare bol. Se pare că există seturi de vase speciale pentru servit supa de ceapă. Eu n-am, așa că am folosit castroane de Jena.

Așezați câte o felie de pâine prăjită sau pesmet în fiecare bol, apoi presărați cașcaval ras. Dacă vi se pare mai ușor, puteți pune mai intâi cașcavalul ras pe pâine.


Băgați bolurile cu supă în cuptorul setat pe funcția ”broil” și lăsați-le până când cașcavalul se topește și capătă puncte maro. Toată operațiunea durează mai puțin de un minut, așa că stați cu ochii pe cuptor. Dacă nu aveți cuptor cu funcția ”broil”, puteți pune bolurile la microunde.


Ultima fotografie a fost făcută direct în cuptor. Cașcavalul se topise deja, dar felia de pâine începuse să se scufunde, așa că n-am mai avut timp să fac poza finală cu masa pusă frumos.

Este un preparat delicios, mai ales ca la noi se gasesc tot felul de peste , fara multe oase , se prepara repede si este sanatos si delicios

Ce ingrediente iti trebuie

2 portii,

  • 2 fileuri de chefal sau orice tip de peste va place
  • sare, piper
  • 3 linguri cu ulei de masline
  • 5 cartofi noi
  • 60 g busuioc proaspat (2 cutii)
  • 2 cartofi
  • 30 g unt
  • 1 ceapa
  • 1 legatura de sparanghel
  • zeama de lamaie

Cum se prepara

Pasul 1: Pentru piureul de busuioc, incinge untul cu o lingura cu ulei de masline si gateste doi cartofi si ceapa pentru 30 de minute.

Pasul 2: Intre timp, blanseaza busuiocul si scoate-l intr-un vas cu apa cu gheata, pentru a mentine culoarea verde si a opri procesul de gatire. Mixeaza in blender cartofii cu ceapa, busuiocul, un strop de zeama de lamaie si putina apa cu gheata. La final, trece piureul printr-o sita fina.

Pasul 3: Pentru garnitura de cartofi copti, taie-i rondele de 1 cm grosime, stropeste-i cu uleiul de masline ramas, sare si piper, asaza-i pe o tava tapetata cu hartie de copt si da-i la cuptor pentru un sfert de ora.

Pasul 4: Opareste sparanghelul pentru 2 minute si scufunda-l apoi in apa cu gheata.

Pasul 5: Usuca fileurile de peste cu un servet de hartie, da-le cu sare si piper si pune-le pe gratarul foarte bine incins si uns cu putin ulei, nu mai mult de 2 minute pe partea cu pielea si un minut pe cealalta parte.

Pasul 6: Sugestie de servire: la baza pune 1-2 linguri cu piure de busuioc, cateva felii de cartofi copti, sparanghelul taiat in bucati de 4-5 cm, frunze de busuioc si fileurile de chefal.

Ce ingrediente iti trebuie

  • 4 oua
  • 150 g zahar
  • 100 ml ulei
  • 150 g iaurt grecesc
  • 250 g faina
  • 2 lingurite de esenta de vanilie
  • 150 g visine
  • 50 g afine
  • 10 g praf de copt
  • putina sare

Cum se prepara

Se amesteca ouale cu putina sare si zaharul pana devin spumoase, apoi se adauga, pe rand: uleiul, iaurtul, esenta si faina amestecata cu praful de copt.


Compozitia bine omogenizata se intinde intr-o tava de aprox 23/36 cm, tapetata cu hartie de copt si se presara visinele si afinele (decongelate sau proaspete) deasupra, presarandu-le usor in interiorul aluatului.


Se coace pentru 35-40 min, la 180 grade, in cuptorul preincalzit.

Lasa un comentariu |