Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ce contine acest meniu

Supă de ceapă

Supă de ceapă

Reteta postata de Silvia · 1.8k afisari
Toamna aduce -  Vinete umplute cu carne si sos picant

Toamna aduce - Vinete umplute cu carne si sos picant

Reteta postata de Marioara Silvia · 1.8k afisari
Tort parfait

Tort parfait

Reteta postata de Silvia · 1.9k afisari

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 7.8k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 8.3k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 8.4k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele meniuri castigatoare

MENIUL SAPTAMANII  |  16 Sept. - 22 Sept.

Creata de Mary · 18.6k afisari
MENIUL LUNII  |  Septembrie 2019

Creata de Mary · 18.6k afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
Barcute de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Lorena · 3.6k afisari
Conține  |  4 retete
Deliciu in farfurie - crochete de pui la cuptor
Rulouri de pui cu jambon, in stil saltimbocca
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Socată, rețeta bunicii sau rețeta tradițională
Meniu postat de Senin · 3.9k afisari
Conține  |  3 retete
Ciorba de fasole verde ardeleneasca
Sa aveti pofta !- pui cu gutui coapte
Cheesecake , special pentru copilasi
Meniu postat de AncaEnache · 3.8k afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Meniu culinar postat de Soffia

Supă de ceapă

”supă” vine din latinescul ”suppa”, care înseamnă ”pâine înmuiată în zeamă”. Prin urmare, în vremurile de demult, crutoanele făceau parte din supă. Varianta modernă a acestei supe de ceapă cu zeamă de carne de vită și cu crutoane s-a născut în Franța secolului 18, de unde și numele de ”supă de ceapă franțuzească”. Unii bucătari susțin că secretul stă în timpul de gătire. Întrucât ceapa caramelizată e cea care dă savoarea acestui preparat, este important ca ceapa să fie călită la foc foarte mic. Numai așa își va elibera întrega savoare. Caramelizarea este de fapt procesul de călire a cepei în ulei sau în unt, cu scopul de a elibera aromele zaharurilor din ceapă. În momentul în care ceapa devine maronie, se folosește vin pentru a ”curăța” tigaia și pentru a intensifica aroma. Supa franțuzească de ceapă se face din zeamă de carne de vită și ceapă caramelizată. Se servește cu crutoane și cu brânză Gruyere, însă există destule rețete care recomandă alte tipuri de brânză sau cașcaval,

Ce ingrediente iti trebuie

Ingrediente pentru 4 porții:

  • 5 cepe galbene de mărime medie
  • 2 linguri de ulei de măsline
  • 2-3 fire de cimbru proaspăt (dacă nu găsiți, puteți pune o lingură de cimbru uscat)
  • 4 căni de supă de vită
  • 1/2 pahar de vin roșu sec
  • 4-5 căței de usturoi mărunțiți
  • 4 felii de paine prăjită sau pesmet
  • 50g de cașcaval ras
  • sare și piper după gust

Cum se prepara

Luați cele cinci cepe:

Ceapa se taie în rondele mari, ca în poza alăturată. N-are importanță cum o tăiați, pentru că oricum o veți gati până se înmoaie de tot..

Într-o oală cu fundul gros, încingeți două linguri de ulei de măsline, apoi adăugați ceapa și puțină sare.

Căliți ceapa la foc mediu, amestecând des. După vreo două minute, faceți focul cât se poate de mic, acoperiți oala și lăsați-o aproximativ 15 minute. Nu amestecați prea des, pentru că trebuie să se caramelizeze ceapa.

După ce ceapa devine maronie, adăugați cimbrul și usturoiul. Turnați vinul, puțin câte puțin, și dizolvați arsura de pe fundul oalei.

Continuați să amestecați vreo câteva minute, după care adăugați zeama de carne, sare și piper. Acoperiți si așteptați până dă în clocot. Dacă supa e de culoare maro, înseamnă că ați făcut treabă bună.


Turnați supa în patru boluri termorezistente. Aveți grijă să puneți cantități egale de ceapă caramelizată în fiecare bol. Se pare că există seturi de vase speciale pentru servit supa de ceapă. Eu n-am, așa că am folosit castroane de Jena.

Așezați câte o felie de pâine prăjită sau pesmet în fiecare bol, apoi presărați cașcaval ras. Dacă vi se pare mai ușor, puteți pune mai intâi cașcavalul ras pe pâine.


Băgați bolurile cu supă în cuptorul setat pe funcția ”broil” și lăsați-le până când cașcavalul se topește și capătă puncte maro. Toată operațiunea durează mai puțin de un minut, așa că stați cu ochii pe cuptor. Dacă nu aveți cuptor cu funcția ”broil”, puteți pune bolurile la microunde.


Ultima fotografie a fost făcută direct în cuptor. Cașcavalul se topise deja, dar felia de pâine începuse să se scufunde, așa că n-am mai avut timp să fac poza finală cu masa pusă frumos.

Toamna aduce - Vinete umplute cu carne si sos picant

Vintele umplute, perinite de vinete umplute cu carne si sos picant, sunt delicioase. Este o reteta turceasca si se poate servi la orice ocazie.

Ce ingrediente iti trebuie

  • 2 vinete (mai lunguiete)
  • ulei pentru uns
  • 100 ml sos de rosii
  • 150 ml apa
  • 1 ardei semi-iute bulgaresc (sau 1 ardei iute verde)
  • 1/4 ardei gras (rosu)
  • sare
  • Umplutura
  • 250 gr carne tocata 
  • 1 ceapa mica
  • 1/2 lingura pasta de ardei (dulce sau iute sau amestec intre cele doua, dupa gust)
  • 1 lingurita pasta de rosii
  • 1/2 lingurita condiment turcesc
  • cateva fire de patrunjel
  • cateva fire de marar
  • 1 lingura ulei
  • sare

Cum se prepara

  • Se prepara umplutura: se caleste ceapa in ulei doar pana se inmoaie un pic (cca 5 minute). Se adauga pasta de ardei si rosii si se mai calesc 2 minute.
  • Se ia tigaia de pr foc si se adauga condimentul turcesc.
  • Se toarna amestecul de mai sus peste carnea tocata. Se adauga verdeturile tocate fin (retineti putin pentru final), se presara sare si se framanta cateva minute.

  • Se tine la rece pana e nevoie de ea.
  • Se taie codita vinetelor.
  • Se taie vinetele pe lungime, felii de cca 1/2 cm (am folosit aceasta razatoare pentru a taia feliile).
  • Se ung feliile cu ulei pe ambele parti. Se incinge bine o tigaie grill si se prajesc vinetele cate 3 minute pe fiecare parte (doar pana capata urme de gratar si feliile devin flexibile incat se pot rula, nu trebuie sa fie facute de tot).
  • Pe masura ce le scoateti din tigaia grill, presarati vinetele cu putina sare.
  • Luati cate doua felii de vinete, avand grija sa fie cam de aceeasi dimensiune. Se aseaza una peste alta in cruce (vezi poza 5). Se pune in centru 1 lingura de umplutura si se niveleaza (vezi poza 6).
  • Se ridica marginile opuse a feliei de jos (vezi poza 7). Se ridica apoi celelalte doua margini si se intoarce pachetul cu partea impachetat in jos (vezi poza 8). Se aseaza pachetul intr-un vas termorezistent suficient de mare incat sa tina toate pachetele fara a fi inghesuite. Repetati pana terminati toate feliile de vinete.
  • * vasul meu are 25 x 15 cm si a fost la limita pentru 6 pachete, au fost un pic prea inghesuite
  • Taiati ardeiul gras fasii pe care le introduceti intre pachete.
  • Amestecati sosul de rosii cu apa si turnati pe margine tavii.
  • Presarati verdeturile retinute deasupra. Asezati ardeiul iute deasupra.

Un tort delicios si usor de preparat

Ce ingrediente iti trebuie

8 portii,

  • 500 g biscuiti de cacao
  • 130 g dulce de leche
  • 800 g smantana pentru frisca
  • 200 g mascarpone
  • 50 gr. unt,
  • 200 g zahar pudra
  • piscoturi
  • ciocolata
  • 10 g gelatina

Cum se prepara

  • Pasul 1: Pentru blat, sfarama biscuitii, incorporeaza-i in dulce de leche si amesteca. Pentru o forma cu diametrul de 16 cm, foloseste 160 g din amestecul de biscuiti si piscoturile. Pentru o tava cu diametrul de 18 cm, foloseste 200 g. Ce ramane poti congela pana data viitoare.
  • Pasul 2: Bate smantana cu zaharul pudra cernut si cand e aproape gata, incorporeaza mascarpone si dulce de leche si unt. Toarna umplutura peste blat si niveleaza usor. Da la rece.
  • Pasul 3: Intre timp, prepara gelatina conform instructiunilor de pe plic si incorporeazo in sosul caramel gros (dulce de leche). Toarna apoi peste tortul parfait, decoreaza cu fasii de ciocolata si da la congelator.
  • Pasul 4: Inainte de servire, fie il scoti din congelator si il lasi 45 de minute in frigider, fie il lasi la temperatura ambientala vreme de jumatate de ora.
Lasa un comentariu |