Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ce contine acest meniu

Salată de vinete cu dovlecei

Salată de vinete cu dovlecei

Reteta postata de Elena · 3.3k afisari
Limba cu masline, speciala de sarbatori

Limba cu masline, speciala de sarbatori

Reteta postata de Alexandra Anda · 1.6k afisari
GĂLUŞTE CU PRUNE- toamna si  amintri din copilarie,

GĂLUŞTE CU PRUNE- toamna si amintri din copilarie,

Reteta postata de Silvia · 1.7k afisari

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 7.8k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 8.3k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 8.4k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele meniuri castigatoare

MENIUL SAPTAMANII  |  16 Sept. - 22 Sept.

Creata de Mary · 18.6k afisari
MENIUL LUNII  |  Septembrie 2019

Creata de Mary · 18.6k afisari

Arhiva castigatori

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
Barcute de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Lorena · 3.6k afisari
Conține  |  4 retete
Deliciu in farfurie - crochete de pui la cuptor
Rulouri de pui cu jambon, in stil saltimbocca
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Socată, rețeta bunicii sau rețeta tradițională
Meniu postat de Senin · 3.9k afisari
Conține  |  3 retete
Ciorba de fasole verde ardeleneasca
Sa aveti pofta !- pui cu gutui coapte
Cheesecake , special pentru copilasi
Meniu postat de AncaEnache · 3.8k afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Meniu culinar postat de Felicia7

Salată de vinete cu dovlecei

Ce ingrediente iti trebuie

  • 1kg vinete
  • 2-3 dovlecei
  • 150 ml ulei
  • 1 ceapa medie (sau 2 depinde cum preferati)
  • rosii
  • ardei gras
  • sare

Cum se prepara

Se aleg vinetele de culoare cat mai neagra si cu coaja lucioasa. Se coc pe plita bine incinsa sau direct pe flacara de la aragaz, dupa care se pun pe un fund de lemn putin inclinat sa se raceasca si sa se scurga zeama din ele.


Se curata cu mana inmuiata in apa rece in asa fel incat sa nu ramana nici o urma de coaja arsa. Se pun apoi vinetele pe un fund de lemn curat si se toaca cu un satar sau un cutit din lemn (vinetele nu trebuie sa se atinga cu metale, deoarace se innegresc si devin toxice), se sareaza si se pun intr-un castron.


Se freaca apoi bine, numai cu lingura de lemn, adaugandu-se treptat ulei in proportie de 150-200ml la 1kg de vinete curatate. Se adauga sare dupa gust si se poate adauga si ceapa tocata foarte marunt (ceapa se poate servii si separat)


Salata de vinete se aranjeaza pe platou si se orneaza cu felii de rosii si cu rondele de ardei gras. Pentru a spori cantitatea de salata de vinete, se pot adauga si 2-3 dovlecei tineri curatati de coaja si fierti in apa cu putina sara. Cand dovlecei sunt fierti, se scurg bine de apa si apoi se toaca impreuna cu vinetele. In momentul servirii salata de vinete se poate stropi cu putin ulei.

Si bunica si mama o faceau cu foi de dafin si era delicioasa. Eu am descoperit ca o lingurita de boabe de ienibahar adaugata la o cratita de mancare ii da o savoare extraordinara. Nu fac acest fel de mancare foarte des, asa ca m-am gandit sa pun reteta aici, ca sa n-o mai sun pe mama de fiecare data. Cred ca e mai buna cu limba de vita, dar daca nu gasiti, nu-i bai, merge si cu porc.

Ce ingrediente iti trebuie

  • o limba de vita sau doua limbi de porc (aproximativ 1 kg de carne)
  • 150 g masline negre
  • 2 linguri de ulei de masline
  • 3-4 cepe
  • 2-3 foi de dafin
  • 1 lingurita boabe de ienibahar
  • 1 cutie de rosii in suc (sau 2-3 rosii proaspete)
  • 1 lingura de faina
  • 1 morcov
  • 1 pastarnac
  • 1 telina mica
  • 1 lamaie
  • sare

Cum se prepara

Intr-o oala, se pune apa la fiert. Limbile se spala foarte bine, dupa care se pun la fiert in apa clocotita, impreuna cu morcovul, pastarnacul, telina si putina sare. Se lasa sa fiarba pana cand limba devine frageda si poate fi strapunsa usor cu furculita. Probabil ca veti avea de asteptat aproximativ 30 de minute pana sa faceti prima incercare de impungere. Daca vreti sa fie gata mai repede, o puteti fierbe in oala sub presiune. Astfel scapati in vreo 10-15 de minute de cand incepe oala sa pufneasca.

Dupa ce a fiert complet, se scoate limba, se lasa sa se racoreasca putin si se curata de pielita, apoi se taie felii.

Intr-o cratita, se incinge uleiul de masline, apoi se adauga ceapa taiata marunt si se caleste 2-3 minute, pana cand capata o culoare aramie (fara sa se arda). Se adauga faina si aproximativ doua cani de supa in care a fiert limba, apoi se adauga maslinele si se lasa sa fiarba aproximativ 30 de minute. Se adauga feliile de limba, foile de dafin, boabele de ienibahar, rosiile, lamaia curatata de coaja si feliata, si se mai lasa sa fiarba la foc mic aproximativ 10 de minute sau pana cand sosul capata consistenta dorita.

GĂLUŞTE CU PRUNE- toamna si amintri din copilarie,

Galustele cu prune , mai demult era desertul preferat de toti. Acum gospodinele nu prea mai au timp sa gateasca specialitatile bunicilor. Aceasta reteta se face usor, este gustoasa si sanatoasa. Se face toamna, cand prunele sunt copate si bune pentru tot felul de prajituri. Un deliciu pentru toti.

Ce ingrediente iti trebuie

  •  300 g cartofi
  •  sare
  •  30 ml ulei
  •  1 ou
  •  100 g făină
  •  12 prune mici
  •  50 g unt
  •  50 g pesmet
  •  zahăr pudră
  •  scorţişoară
  •  zahăr vanilat

Cum se prepara

1. Cartofii se fierb în apă cu sare 30 de minute. Prunele se desfac şi se curăţă de sâmburi, apoi se lasă la scurs.


2. Cartofii fierţi se curăţă fierbinţi de coajă, se zdrobesc şi se amestecă cu uleiul. Când compoziţia s-a răcit, se adaugă făina şi oul. Se amestecă până când se obţine un aluat omogen, apoi se împarte în 12 bucăţi. Se pune pe foc o oală cu 2 l de apă, în care se adaugă sare.

3. Prunele scurse se acoperă cu aluat. Se dau prin făină şi se pun pe rând în apa clocotită, toate găluştele. Se lasă să fiarbă la foc mic, 10 – 15 minute, cu oala acoperită, apoi se opreşte focul şi se mai lasă în apa fierbinte, acoperite, încă 15 minute.

4. Într-o tigaie încinsă se rumeneşte pesmetul în unt.

Găluştele fierte se scot din apă şi se lasă la scurs. Se tapetează cu pesmet, apoi se pudrează cu zahăr, scorţişoară şi se pot servi.

Un deliciu al toamnei.

Lasa un comentariu |