Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Castigatori alte concursuri

Saleuri cu drojdie de bere şi chimen
RETETA ZILEI  |  09 Aprilie

Saleuri cu drojdie de bere şi chimen

Creata de Maria · 39 afisari
Bocanete cu branza de vaca
RETETA SAPTAMANII  |  30 Mar. - 05 Apr.

Bocanete cu branza de vaca

Creata de Marian · 48 afisari
Ardei umpluţi cu orez
RETETA LUNII  |  Martie 2020

Ardei umpluţi cu orez

Creata de Maria · 138 afisari

Arhiva castigatori

Ultimele articole

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
ARTICOL

Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete

Articol creat de Cristina · 10.0k afisari
Mierea de rapiţă, o minune pentru sanatate si frumusete
Apa si o zi frumoasa !
ARTICOL

Apa si o zi frumoasa !

Articol creat de Cristina · 10.5k afisari
Apa si o zi frumoasa !
Pastele orientale si pastele fara grau
ARTICOL

Pastele orientale si pastele fara grau

Articol creat de AncaEnache · 10.5k afisari
Pastele orientale si pastele fara grau
Mai multe articole

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Shake din albusul de ou biciuit- sanatate si energie
Barcute de ardei kapia cu carne tocata, ciuperci si cascaval
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Lorena · 4.9k afisari
Conține  |  4 retete
Deliciu in farfurie - crochete de pui la cuptor
Rulouri de pui cu jambon, in stil saltimbocca
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Socată, rețeta bunicii sau rețeta tradițională
Meniu postat de Senin · 5.4k afisari
Conține  |  3 retete
Ciorba de fasole verde ardeleneasca
Sa aveti pofta !- pui cu gutui coapte
Cheesecake , special pentru copilasi
Meniu postat de AncaEnache · 5.1k afisari
Mai multe meniuri

Top Utilizatori

Reteta zilei 15 ianuarie

Felicitari lui Maria ! Va recomandam sa incercati aceasta reteta gustoasa.

Cozonaci simpli cu stafide
Cozonaci simpli cu stafide

Cozonaci simpli cu stafide

Reteta postata de Maria  · 
Maria     Deserturi   922 afisari

Ingrediente

  • 1 kg făină
  • 40-50 g drojdie
  • 2 pahare lapte
  • 200 g unt, ulei sau margarină
  • 4-5 ouă
  • 200-300 g zahăr
  • 1 linguriță coajă de lămâie rasă
  • zahăr vanilat sau rom
  • un vârf de cuțit sare
  • 100 -200 g stafide

Mod de preparare

Se cerne făina în momentul pregătirii pentru un aluat pufos. Iarna făina se aduce cu 1 zi înainte în bucătărie pentru a se încălzi. Se adaugă drojdia dizolvată în lapte călduț îndulcit.


Separat, se bat pe marginea mașinii de gătit ouale întregi cu zahărul și cu puțină sare, apoi se toarnă în mijlocul grămezii de făină.


Se adaugă coaja de lămâie rasă, zahărul vanilat și romul și se începe să se amestece încet cu o mână ca să se absoarbă toată făina.


Dacă aluatul este prea tare se mai poate adăuga puțin lapte. Se amestecă, se frământă și se bate bine, iar atunci când se desprinde de pe mână și de pe pereții vasului, se adaugă treptat frământându-se untul topit. La sfârșitul frămîntatului se adaugă stafidele.


Aluatul se acoperă cu un șervet de bucătărie și se lasă să crească la loc călduț, punânu-se vasul deasupra unei site ca să nu se opăreacă.


Dospitul depinde de temperatura camerei și de cantitatea de drojdie. Timpul mediu de creștere este de 1-3 ore. După ce aluatul a crescut se poate întrebuința.


Când aluatul este bine crescut se pune pe o plașetă presărată cu făină. Se ung mâinile cu unt sau ulei, se iau bucăți din aluat, se întind, apoi se împletesc pe planșetă, după care se pun în forme dinainte pregătite, unse bine cu unt și ulei.


Cantitatea de aluat pusă în formă nu trebuie să depășească jumătate din înălțimea formei. Se lasă să crească până se umple forma, iar la urmă se unge cu ou bătut pe deasupra și se introduce în cuptorul încălzit potrivit.


Se coace aproximativ o oră, după care se verifică dacă este copt cu un bețișor subțire (de chibrit) sau cu un pai uscat cu care se înțeapă cozonacul. Dacă paiul scos este uscat, cozonacul este copt și se poate scoate, iar dacă coca se lipește de pai înseamnă că nu este încă copt și mai trebuie lăsat la cuptor.


Dacă cozonacul nu s-a rumenit frumos se mai unge o dată cu gălbenuș de ou frecat cu o linguriță de zahăr și se mai lasă în cuptor 8-10 min, apoi se scoate și se desprinde usor de formă cu ajutorul unui vârf de cuțit și se răstoarnă pe o hârtie albă sub care se pune un prosop împăturit.

Lasa un comentariu |
Vezi ultimele retete castigatoare
07 Apr

Clătite cu urdă şi mărar

Reteta postata de Maria  · 
Maria     31 afisari
06 Apr

Pastă de măsline

Reteta postata de Maria  · 
Maria     53 afisari
05 Apr

Chifteluţe de peşte

Reteta postata de Maria  · 
Maria     15 afisari
03 Apr

Drob de miel

Reteta postata de Maria  · 
Maria     82 afisari
02 Apr

Dovlecei umpluţi cu zarzavat

Reteta postata de Maria  · 
Maria     66 afisari
01 Apr

Ciorba de fasole cu gutui

Reteta postata de AncaEnache  · 
AncaEnache     35 afisari
31 Mar

Roşii umplute cu carne

Reteta postata de Maria  · 
Maria     151 afisari
30 Mar

Musaca de legume amestecate

Reteta postata de Maria  · 
Maria     103 afisari
29 Mar

Măsline umplute cu brânză

Reteta postata de Maria  · 
Maria     139 afisari
28 Mar

Salată rusească

Reteta postata de Maria  · 
Maria     65 afisari