Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ultimele retete

CIDRU DE MERE -  sanatatea de acasa
RETETA

CIDRU DE MERE - sanatatea de acasa

Reteta postata de Cristina · 35 afisari
Maslinele si secretul lor, reteta fabuloasa pentru sanatate !!
RETETA

Maslinele si secretul lor, reteta fabuloasa pentru sanatate !!

Reteta postata de Cristina · 31 afisari
Chiftele vegetariene grecesti
RETETA

Chiftele vegetariene grecesti

Reteta postata de @bombonica · 28 afisari
Mai multe retete

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Tarta cu cartofi
Dovlecei cu pui, gustosi, reteta economica si simpla !
Reteta de toamna- dovleac copt cu dulceaţă
Meniu postat de Iulia · 262 afisari
Conține  |  3 retete
Supa crema de telina cu nuca- ideala, sanatate si vitamine
Pizza sardineza- pizza țărănească
Reteta de toamna- dovleac copt cu dulceaţă
Meniu postat de Ionutz · 246 afisari
Conține  |  3 retete
Placintele romanesti cu varza
Mancare de linte rosie cu lapte de cocos,
Smoothie de zmeura
Meniu postat de Jeni81 · 262 afisari
Mai multe meniuri

Ultimele retete castigatoare

Maslinele si secretul lor, reteta fabuloasa pentru sanatate !!
RETETA ZILEI  |  20 Octombrie

Maslinele si secretul lor, reteta fabuloasa pentru sanatate !!

Creata de Cristina · 31 afisari
Pui dulce si lipicios la cuptor cu susan si sos de soia
RETETA SAPTAMANII  |  07 Oct. - 13 Oct.

Pui dulce si lipicios la cuptor cu susan si sos de soia

Creata de AncaEnache · 108 afisari
Saramura de peste , reteta de la Dunare,
RETETA LUNII  |  Septembrie 2019

Saramura de peste , reteta de la Dunare,

Creata de Silvia · 616 afisari

Arhiva castigatori

Za'atar- Zatar - condimentul african,
Za'atar- Zatar - condimentul african,

Za'atar- Zatar - condimentul african,

Articol postat de Mary  ·   · 1.1k afisari
Articol postat de  Mary  ·  1.1k afisari

Zatar (arabă زعترزعتر, Za ' tar, Za'atar, Zahtar , sau Satar) este denumirea unui amestec de condimente din Africa de Nord, Orientul Mijlociu și Turcia.

Tradițional, zatar se amesteca cu ulei de măsline si înainte de coacere se unge pe o lipie.

Zatar este folosit, de asemenea, si pentru carne si ca sos pentru pâine și alte produse alimentare.

Zatar este numele arab pentru cimbru sălbatic, care este folosit ca ingredient principal al amestecului. Pe lângă cimbru sunt folosite frunzele uscate de la Origanum syriacum sau thymbra capitata, gustul amitind de oregano.

Rețeta de bază pentru amestecul de condimente are drept componente numitul zatar, sumac, semințe de susan prăjite și sare.


În funcție de pregătire, în Alep Thymbra din Siria și Liban, pot fi adăugate alte ingrediente, condimente precum coriandru, anason și fenicul, semințe de floarea soarelui și nuci.


Sub numele de zatar (in alte surse za’atar sau zahtar) sunt cunoscute maghiranul (Origanum majorana), isopul Isop – (Origanum syryacum, maghiran salbatic iar in referintele biblice este cunoscut sub numele de hyssop) si cimbrul (thymus capitatus). Za’atar barri (zatarul salbatic) este sovarful (Origanum vulgare).


Maghiranul si oregano sunt plante mediteraneene in stransa relatie de rudenie, facand parte din familia Labiatae din care mai fac parte menta si salvia.


Din aceasta cauza nu ne surprinde ca in multe retete aceste plante se inlocuiesc intre ele.

Ca si amestec de condimente zatarul desemneaza un condiment complex care poate contine cimbru, oregano, maghiran sau un amestec al acestora cu seminte de susan si sare.


Zatarul provine in primul rand din Orientul mijlociu: Irac, Israel, Iordania, Libia, Liban, teritoriile palestiniene, Siria dar este cunoscut si in Turcia si nordul Africii.

Zatarul este utilizat la condimentarea mancarurilor din carne sau legume. Poate fi amestecat cu ulei de masline obtinandu-se o pasta denumita za’atar-wu-zayat folosit ca toping pentru painicile cu susan cunoscute sub numele de ka’ak sau consumat ca atare cu lipii.


Zatarul poate fi intins pe coca de paine si dupa aceea coapta. In cazul acesta este cunoscut sub numele de manaeesh bi zaatar. De asemenea poate fi folosit si la condimentarea labneh-ului (iaurt scurs de zer pana devine ca o branza cremoasa), combinatie des intalnita in bucataria libaneza, siriana si palestiniana. Poate contribui la condimentarea humusului (pasta de naut sau hummus tahine – pasta de naut cu susan). In Israel este utilizat pe pizza. Poate fi amestecat cu sare si sub forma de bilute conservat in ulei sau uscat la soare.


In Liban traditia spune ca acest amestec de condimente trezeste mintea si intareste corpul. Din acest motiv este incurajat consumul de zatar de catre copii inainte de examene. Maimonides (Rambam) un rabin din evul mediu, medic, care a trait in nordul Africii si Egipt, recomanda zatarul pentru proprietatile sale de mentinere a sanatatii.


Lasa un comentariu |