Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 78 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 145 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 104 afisari
Mai multe retete
"Supermarketul ne transformă stomacul în pubelă de gunoi"
"Supermarketul ne transformă stomacul în pubelă de gunoi"

"Supermarketul ne transformă stomacul în pubelă de gunoi"

Articol postat de Marcela  ·   · 19.4k afisari
Articol postat de  Marcela  ·  19.4k afisari

"Supermarketul ne transformă stomacul în pubelă de gunoi", Alain Alexanian, chef francez cu stele Michelin

Alain Alexanian este un chef francez care timp de 21 de ani a deţinut la Lyon un restaurant recompensat cu o stea Michelin. În lumea gastronomilor este recunoscut pentru lupta pe care o duce pentru alimentaţia sănătoasă. Pentru străduinţa lui a câştigat un premiul Palm D’Or pentru Dezvoltare Durabilă în 2015, Trofeul Gastronomic ”Bio & Health”, în 2011 premiul pentru cea mai bună carte de nutriţie din Franţa, iar în 2013 premiul de inovaţie în cadrul SIRHA, cel mai mare târg de profil din lume.

În 2017, Alain Alexanian a fost invitat la Bucureşti pentru a susţine ”Sărbătoarea Gustului”, un proiect ce doreşte susţinerea educaţiei pentru alimentaţie sănătoasă în rândul copiilor. Sfaturile lui sunt simple, dar, în vremurile în care trăim, greu de pus în aplicare. ”6 ore pe zi minimum staţi la calculator, ar fi bine să vă găsiţi măcar o oră timp să mergeţi în zone rurale de unde să cumpăraţi fructe şi legume, să admiraţi culorile.

O dată pe săptămână. Gătiţi în cel mai simplu mod posibil. Luaţi un cartof crescut la ţară, curăţaţi-l, spălaţi-l şi puneţi-l la cuptor cu un pic de apă cu sare. Puteţi pune şi un pic de unt. Puteţi folosi orice legumă. Aceasta ar trebui să fie masa dvs măcar o dată pe zi şi viaţa dvs se va schimba. Dacă consumaţi şi un fruct pe zi, atunci sunteţi pe drumul cel bun. Folosiţi supermarketurile doar pentru detergenţi, ulei, sare. Fructele şi legumele luaţi-le de la ţărani.”

Pentru a putea face acest lucru, cheful francez crede că este necesar ca educaţia copiilor să înceapă de la cele mai mici vârste şi, înainte de a investi în cursuri care stimulează inteligenţa, părinţii trebuie să le explice copiilor ce trebuie să mănânce: ”Copiii ar trebui să ştie că noi avem două centre de comandă şi unul dintre ele este stomacul. Cu toate acestea nu se face niciun fel de educaţie cu privire la modul în care funcţionează acesta. Dacă le spui tinerilor despre digestie, despre intestine habar n-au despre ce le vorbeşti. Părinţii acordă o foarte mare importanţă centrului de comandă principal, creierul, şi investesc într-o educaţie culturală.”

Lipsa educaţiei ne face să mâncăm numai prostii, ceea ce ne transformă stomacul într-o pubelă, iar noi nu mai dăm importanţă pentru că la exterior nu se vede ce avem înăuntru.

Ne preocupăm de inteligenţă pentru că suntem conştienţi că avem nevoie de ea, dar sănătatea o lăsăm la urmă.

”Industrializarea masivă ne face să trişăm, iar pe ţărani îi vedem doar ca pe nişte surse de supravieţuire. În ziua de azi ni se pare normal să ne îmbolnăvim, să mergem la spital şi să murim acolo. Nu este normal să mâncăm numai din surse industriale. Da, trăim în oraşe, dar noi avem nevoie tot de natură şi de alimentele produse de aceasta, la ţară.”, spune chef Alexanian.

Bucătarul francez este adeptul alimentaţiei echilibrate, fără să propovăduiască excluderea zaharurilor şi a grăsimilor. Singurul amănunt de care trebuie să ţinem cont de sursa acestora. ”Tot spunem că nu trebuie să mâncăm zahăr şi grăsimi, dar nu înţelegem că nu avem nevoie de cele obţinute în mod industrial. Natura ne-a ajutat de la început să supravieţuim cu miere, cu fructoza din fructe, cu vânat. Astăzi avem foarte multă mâncare ceea ce nu este normal. Ar trebui să mâncăm mult mai puţin, mai natural. Acest lucru ar trebui să li se explice copiilor încă de foarte mici. Altfel, foarte cumpăra şi ei tot alimente super-industrializate. De exemplu, carbohidraţii ne-au ajutat să supravieţuim de mii de ani, dar industria profită de acest lucru, de faptul că este scris în ADN-ul nostru să mâncăm dulce, şi ne oferă zahăr în orice. ”, spune acesta.

O altă problemă a alimentelor industrializate sunt că sunt pline de insecticide, de poluanţi, de nitraţi care rămân acolo în corp. Ingerăm aproape 1 litru de astfel de substanţe chimic pe an ceea ce înseamnă că nu vom ajunge niciodată la bătrâneţe. Într-un măr crescut în sistem rapid sunt 27 de substanţe chimice, spune chef Alexanian. Un măr crescut tradiţional nu va avea aşa ceva. Nu ar fi nimic grav dacă am mânca doar un măr plin de chimicale, dar mai consumăm şi pere şi struguri şi alte legume, brânzeturi cu substanţele lor. Stomacul nostru nu mai înţelege nimic. Noi nu facem acum decât să distrugem generaţiile viitoare prin modul în care îi învăţăm să mănânce. Dacă stăm să privim în istorie, atunci când erau perioade de război oamenii mâncau mai sănătos, decât acum când este pace. Ar fi bine dacă am reuşi să echilibrăm cele două stări de fapt şi prin educaţia din şcoli să îi facem pe copii să înţeleagă.

Lasa un comentariu |