Prunele sunt o bună sursă de vitamina C. O singură prună asigură 10% din necesarul zilnic de vitamina C. Mai conţin vitamina A, sub formă de betacaroten, fibre, vitamina B2 şi potasiu. Şi prunele uscate, ca şi cele proaspete, conţin fitonutrienţi care au calităţi antioxidante puternice, ce distrug anumiţi radicali liberi care atacă celulele umane.
Beneficiile prunelor pentru organism:
- 1. Una sau doua prune (aproximativ 70 de grame) iti asigura 8% din necesarul zilnic de vitamina C, 5% din cel de vitamina K, 4% din cupru, 4% din fibre si 3% din potasiu.
- 2. Prunele pot reduce riscul de infarct si reduc tensiunea arteriala, datorita continutului de potasiu. O pruna de marime medie contine peste 100 mg de potasiu.
- 3. Prunele contin antocianine (antioxidanti naturali), care le ofera pigmentul rosu-violet. Acesti antioxidanti distrug radicalii liberi si protejeaza impotriva cancerului.
- 4. Prunele contin fibre, ceea ce inseamna ca sustin o digestie sanatoasa. Combina o pruna taiata bucatele cu un iaurt grecesc si cu o lingurita de fulgi de ovaz si ai micul dejun perfect pentru sistemul tau digestiv, care combate eficient constipatia!
- 5. Pot ajuta pacientii cu diabet, fiindca au capacitatea de a normaliza nivelul de glucoza din sange. Substantele active din prune pot intarzia absorbtia glucozei dupa o masa. In plus, fibrele solubile au si ele efecte benefice asupra sensibilitatii insulinei.
- 6. Prunele, chiar si in varianta uscata, pot imbunatati sanatatea oaselor. Un studiu realizat pe femei aflate la menopauza a indicat o crestere a desitatii osoase in cazul femeilor care consumau multe prune. Puteti citi mai multe pe aceasta tema aici.
- 7. In cazul persoanelor care consuma 3-4 prune pe zi, s-a observat o imbunatatire a memoriei, ca urmare a reducerii radicalilor liberi care afecteaza acest proces.
- 8. Prunele sustin absorbtia fierului in organism datorita continutului de vitamina C. Astfel, se dovedesc utile atat in tratarea anemiilor, cat si in imbunatatirea sistemului imunitar.
Contraindicatii prune
Prunele sunt bogate in continutul de oxalati, care se pot acumula si cristaliza – asta inseamna ca e indicat sa fie evitate de persoanele care au probleme renale sau la nivelul vezicii biliare. Pietrele la rinichi sunt favorizate de consumul de prune.