Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ultimele retete

Prajitura delicioasa si sanatoasa cu hrisca si afine
RETETA

Prajitura delicioasa si sanatoasa cu hrisca si afine

Reteta postata de @bombonica · 88 afisari
Dovlecei umpluti cu hrisca si telina
RETETA

Dovlecei umpluti cu hrisca si telina

Reteta postata de @bombonica · 109 afisari
Supa de hrisca
RETETA

Supa de hrisca

Reteta postata de @bombonica · 86 afisari
Mai multe retete

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Mamaliga cu ciuperci
Ciuperci cu unt şi usturoi-pentru musafirii pofticiosi
Prajitura cu dovleac si nuci
Meniu postat de Iulia · 75 afisari
Conține  |  3 retete
Salata de fenicul
Friptura cu crema de unt cu ansoa, tarhon si masline
Tarta cu cremă de lămâie, de 5 stele
Meniu postat de Yummy · 75 afisari
Conține  |  3 retete
Focaccia cu branza
Tartă de cartofi cu cascaval
Un deliciu olandez- clatite olandeze cu mere
Meniu postat de Felicia7 · 100 afisari
Mai multe meniuri

Ultimele retete castigatoare

Placintele romanesti cu varza
RETETA ZILEI  |  15 Noiembrie

Placintele romanesti cu varza

Creata de Mary · 873 afisari
Supa de hrisca
RETETA SAPTAMANII  |  04 Nov. - 10 Nov.

Supa de hrisca

Creata de @bombonica · 86 afisari
Supă-cremă de dovleac
RETETA LUNII  |  Octombrie 2019

Supă-cremă de dovleac

Creata de Lorena · 386 afisari

Arhiva castigatori

Pastele orientale si pastele fara grau
Pastele orientale si pastele fara grau

Chiar daca bucatarii chinezi nu au inventat pastele - Marco Polo le cunostea inainte de a pleca in Orient - ei au raspandit in Orientul Indepartat obiceiul sanatos al consumului de paste. Pastele umplute sunt si ele prezente, cu pachetele de primavara si mici coltunasi, numiti wonton, care ascund umpluturi suculente.


Taitei la micul dejun


Taitei este numele dat fasiilor plate de paste (italienesti si de alte tipuri), dar se aplica si la unele varietati rotunde. In Orient, taiteii se prepara din cereala de baza a regiunii; de exemplu exista taitei de orez sau hrisca, si chiar taitei preparati din fasole mung sau soia si legume. Invelisul coltunasilor este si el un tip de aluat pentru paste.


Teiteii nu sunt neaparat destinati meselor principale. In Japonia, de exemplu, micile restaurante, baruri si chioscuri locale de la orase si sate servesc o mare varietate de mancaruri hranitoare cu taitei, fierbinti si reci, vegetariene si non-vegetariene, incepand cu micul dejun si terminand cu cina. Un entuziasm similar pentru taitei exista si in Malaysia, Thailanda, Indonezia, Vietnam, Coreea si Filipine, unde mesele traditionale cuprind taiteii ca aliment cu amidon de baza, parte a unei diete bogate in vegetale si fructe.


Un abecedar al taiteilor orientali


Taiteii de celofan, numiti si transparenti sau de fasole, sunt preparati din boabe macinate de fasole mung, Acesti taitei fini, de culoare alba, se vand uscati, in legaturi. Inainte de a fi adaugati in supe sau alte mancaruri, sunt inmuiati in apa sau bulion, ceea ce ii face alunecosi si transparenti.


Taiteii de orez sunt preparati, in China, dintr-un amestec de faina de orez, amidon de grau si apa. Sunt foarte fini, uneori numiti vermicelli de orez, si sunt adesea rupti ca sa fie folositi in supe sau prajiti rapid, ceea ce ii fce sa se umfle mult. Betisoarele de orez sunt taitei plati, uneori doar de lungimea unui betisor pentru mancat. Somen sunt taitei de orez fini, japonezi, folositi mai ales in supe.


Pastele orientale si si pastele fara grau poza 1


Soba, de culoare bruna, sunt cei mai cunoscuti taitei japonezi. Preparati din faina de hrisca, sunt foarte satiosi - ca pastele integrale - si sunt serviti adesea cu un dip.


Pastele orientale si si pastele fara grau poza 2


Pachetelele de primavara si rulourile cu ou sunt preparate din foi opace, subtiri ca hartia. Cele chinezesti sunt facute din faina de grau; versiunea vietnameza este pe baza de faina de orez. Foile de pachetele de primavara, ca si hartia de orez, pot fi cumparate congelate (se decongeleaza inainte de a fi folosite) sau se pot cumpara pachetele gata preparate. Incercati sa le coaceti la cuptor, in tavi de copt neaderente, in loc sa le prajiti in ulei; veti obtine un continut mai mic de grasimi.


Pastele orientale si si pastele fara grau poza 3


Taiteii de grau, preparati din faina de grau si imbogatiti adesea cu oua, pot fi cumparatati proaspeti sau uscati, intr-o mare varietate de grasimi, plati sau rotunzi. Au nevoie de foarte putin gatit - adesea doar se inmoaie in apa. Japonezii au propria lor versiune de taitei de grau, numiti ramen.


Foile wonten, de culoare galbena, sunt preparate din faina de grau si oua. Foile, mici patrate sau cercuri, sunt disponibile proaspete sau uscate si pot fi folosite la prepararea de wonton si alti coltunasi, ca dim sum, sau semilune (gyoza). Odata umpluti, coltuinasi pot fi prajiti, fierti sau gatiti in aburi (fara grasimi) sau folositi in supe. Umpluturile traditionale pentru wonton includ carne de porc, creveti si ciuperci.


Pastele orientale si si pastele fara grau poza 4


Cumpararea si depozitarea taiteilor orientali


Taiteii proaspeti pot fi pastrati in ambalajul nedesfacut, in frigider, maximum 3 zile. Mai pot fi, de asemenea, congelati si ambalati, cand sunt tari, in cutii sau pungi care sa permita gatirea de cantitati mici. Verificati pe ambalaj data expirarii, inainte de a-i cumpara.


Taiteii uscati pot fi depozitati ca si celelalte tipuri de paste uscate. Odata deschis ambalajul, pastrati-i in containere bine inchise. Verificati data de expirare inainte de a-i cumpara.


Pregatirea si gatitul


Cei mai multi taitei orientali sunt fie inmuiati, fie fierti in apa clocotita inainte de a fi adaugati la supe, tocane sau preparate stir-fry. Se pot servi si cu sos, ca pastele italienesti sau ca garnitura. Un stir-fry cu taitei, alaturi de multe legume proaspete si o cantitate moderata de carne slaba, peste, fructe de mare, tofu sau fasole, formeaza o masa foarte bine echilibrata.


Cereala alternative pentru prepararea pastelor


Exista o mare varietate de paste in stil italian, preparate din alte cereale decat grau, inclusiv porumb, orz, orez, faina de fasole, soia si legume. Combinatii ca faina de grau cu cea de soia sunt o buna sursa de proteine vegetale si fibre. Multe dintre aceste produse se gasesc in supermarketurile mari si magazinele naturiste si se pot comanda de la producatorii specializati.


Taiteii orientali sunt la fel de hranitori ca alte tipuri de paste, cu calitati specifice cerealelor din care sunt facuti.


Multi taitei fara grau nu contin gluten, ceea ce ii transforma intr-un aliment cu amidon potrivit celor cu intoleranta la grau sau gluten, gasit de asemenea si in orz si secara.


Nu uitati, taiteii crocanti, populari in restaurantele fast-food, absorb in timpul prajirii mult ulei si grasimi animale, asa ca bucurati-va de ei doar din cand in cand, nu zilnic.
Articole cu aceleasi etichete
Pastele intr-o dieta sanatoasa

Pastele intr-o dieta sanatoasa

Creata de Cristina · 7.5k afisari
Tipuri de paste italienesti

Tipuri de paste italienesti

Creata de Elena · 4.1k afisari
Lasa un comentariu |