Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 68 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 97 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 86 afisari
Mai multe retete
Pastele intr-o dieta sanatoasa
Pastele intr-o dieta sanatoasa

Pastele intr-o dieta sanatoasa

Articol postat de Cristina  ·   · 21.7k afisari
Articol postat de  Cristina  ·  21.7k afisari

Fiind unul dintre cele mai populare alimente, placute in mod egal de cei care doresc mese rapide si sanatoase, ca si de gurmanzii care le servesc cu trufe, pastele sunt perfecte pentru o dieta sanatoasa si plina de energie. Exista o enorma varietate de paste si mii de sosuri, pentru mesele de zi cu zi sau pentru ocazii speciale.

De ce sa mancam paste ?

Pastele au un profil ideal ca alimente sanatoase: continut mic de grasimi si mare de carbohidrati cu amidon. Acestia ar trebui sa furnizeze cel putin jumatate dintre calorii. Pastele sunt cea mai usoara si mai hranitoare cale de a mari aportul zilnic de alimente cu amidon.

Se spune ca pastele ingrasa, dar combinate cu sosul si acompaniamentele potrivite se intampla chiar contrariul - pastele au continut relativ scazut de calorii si ne ajuta sa controlam foamea, facandu-ne sa ne simtim plini, ceea ce lasa mai putin loc pentru alimentele grase si care ne creeaza intr-adevar probleme de greutate.

Exercitiile fizice regulate, combinate cu o dieta bazata pe carbohidrati cu amidon, sunt cea mai buna cale de a ne mentine sanatatea.

Cereale simple in forme minunate

Pastele se prepara traditional din semolina de grau durum. Graul durum, cultivat in Italia, Orientul Mijlociu si America de Nord, este un grau "tare", cu continut mare de gluten.

Glutenul este o proteina ce da fainei tarie si elasticitate, ceea ce permite aluatul de paste sa fie rulat si modelat.

Aluatul de paste se prepara doar din faina, apa si sare, iar oua sau ulei pot fi adaugate pentru a-l imbogati. Piureul de legume este folosit pentru a da culoare pastelor, dar nu in cantitate suficienta pentru a avea o contributie nutritionala importanta.

Pastele pot fi preparate si dintr-un amestec de faina si semolina de durum sau doar din faina de grau standard. Faina din alte cereale, cum ar fi hrisca, orez sau fasole, se foloseste si ea la paste, fiind mai buna mai ales pentru care nu pot manca grau sau gluten.

Semolina este folosita si la prepararea de gnocchi (gogosele mici) si de cuscus. Cuscusul este un aliment de baza, traditional in Africa de Nord, servit la fel ca pastele, alaturi de tocane din carne de pasare, carne rosie si legume sau cu sosuri.

Fribre esentiale

Pe langa calitatile lor de a controla foamea si de a reduce problemele de greutate, dietele bogate in alimente cu amidon mai au cateva avantaje. Fibrele nedigerate din ele trec in colon, unde fermenteaza si stimuleaza productia de bacterii intestinale sanatoase.

Aceste bacterii "prietenoase" ajuta digestia si neutralizeaza bacteriile daunatoare. "Biomasa" de bacterii bune previne constipatia si problemele asociate, cum sunt hemoroizii.

Fermentarea fibrelor produce acizi grasi sanatosi care regularizeaza cresterea celulelor in intestine, oferind protectie impotriva cancerului de colon.

Nemaipomenite pentru vitamina B

Pastele contin vitamine valorease, in special vitamina B. Acestea sunt solubile in apa si nu se inmagazineaza in organism pe termen lung; trebuie, deci, consumate in mod regulat.

Vitamine care, sunt esentiale pentru o digestie sanatoasa si pentru eliberarea sigura si continua a energiei din alimentele cu amidon.

Mai sunt importante pentru sanatatea nervilor, activitatea mentala si memorie. In special B1 (thiamina) este necesara pentru convertirea proteinelor in muschi; B2 (riboflavina), niacina si B6 convertesc alimentele in energie; B6 este necesara pentru crearea globulelor rosii si pentru prevenirea anemiei.

Toate pastele contin vitamine B, desi varietatile integrale au continut mai mare decat cele albe, iar in plus mai contin si vitamina E din germenul grauntei de grau.

O sursa de minerale

Pastele integrale ofera zinc si fier, esential in prevenirea anemiei. Seleniul (in special cel gasit in pastele integrale) este, ca si zincul, un antioxidant necesar producerii enzimelor care distrug radicalii liberi daunatori, care apar in urma functionarii normale a celulelor. Nutrientii antioxidanti impiedica radicalii liberi sa initieze cancerul si bolile de inima.

Putere din paste

Atletii apreciaza valoarea pastelor: unii urmeaza o dieta cu multi carbohidrati cu cateva zile inainte de o competitie pentru a-si ridica nivelul energetic si de anduranta.

Organismul transforma amidonul in glucoza si glicocen, care se depoziteaza in muschi si ficat, fiind o mai buna sursa de energie decat zaharul.

Pentru cei mai multi dintre noi, incarcarea cu carbohidrati nu este necesara, dar putem mainca alimente cu amidon dupa exercitii fizice pentru a ne reimprospata rezervele de energie.

Pastele si factorul IG

IG inseamna Indice Glicemic, un criteriu de clasificare a alimentelor, bazat pe efectul lor asupra nivelului zaharului in sange.

Alimentele cu IG mic se descompun usor, eliberand energia treptat in fluxul sangvin, ceea ce duce la o crestere mica a nivelului de zahar. Alimentele cu IG mare cauzeaza o crestere mare a nivelului de zahar.

Alimentele cu IG mic sunt mai sanatoase caci ne ajuta sa controlam foamea si greutatea si reduc nivelul de grasimi din sange. Pastele sunt un aliment cu IG mic, cu atat de mic cu cat sunt mai putin procesate in timpul fabricarii: pastele integrale au IG mai mic decat cele albe, iar cele mai groase au IG mai mic decat varietatile mai subtiri.

Lasa un comentariu |
Articole cu aceleasi etichete
O piele sanatoasa si stralucitoare consumand cantitatea de apa necesara

O piele sanatoasa si stralucitoare consumand cantitatea de apa necesara

Creata de Iulia · 22.9k afisari
Sfaturi generale pentru o alimentatie sanatoasa

Sfaturi generale pentru o alimentatie sanatoasa

Creata de Cristina · 22.8k afisari
Cele mai bune alimente antiîmbătrânire

Cele mai bune alimente antiîmbătrânire

Creata de Catalina · 22.6k afisari
Fitochimicale - De ce sunt importante fructele și legumele in dieta noastra

Fitochimicale - De ce sunt importante fructele și legumele in dieta noastra

Creata de Felicia7 · 22.8k afisari