Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 68 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 97 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 86 afisari
Mai multe retete
O viață mai lungă, mai sănătoasa!
O viață mai lungă, mai sănătoasa!

O viață mai lungă, mai sănătoasa!

Articol postat de Elena  ·   · 22.9k afisari
Articol postat de  Elena  ·  22.9k afisari

Imbătrânim clipă de clipă, chiar dacă ne convine sau nu. Asta nu inseamna ca viața noastră se degradeaza sau că ne pierdem interesul de a trăi. Vârsta este o stare de spirit și putem alege sa ne simțim tineri cat mai mult timp.

Bătrânețea, sau senectutea, reprezintă rezultatul unui proces treptat, care începe imediat după fertila vârstă de 20 sau 30 de ani și continuă pe toată durata vieții. Lucrurile nu se petrec identic la toți oamenii, iar vârsta biologică care reprezinta numărul de ani trăiți și vârsta fiziologică adică modul cum funcționați întru-un moment al vieții pot indica două cifre total diferite.

Aspectul și senzația de bătrânețe pot fi rezultatul distrugerii celulare (riduri, declinul vederii și al auzului); reducerii treptate a densității oaselor și a masei musculare; afecțiunilor degenerative precum unele boli de inimă, artrită sau osteoporoză.

Unele dintre aceste schimbări sunt influențate genetic dar vestea bună este că aproape toate pot fi contracarate cu o strategie de viață potrivită, mai ales prin alegerea corectă a alimentației.

Cum ne influențează mâncarea?

Alimentele sunt „cărămizile” din care se construiesc țesuturile corpului, înlocuind celulele îmbătrânite și protejându-le pe cele noi. Unele vitamine și minerale esențiale se dovedesc importante în aceste procese, dar ele nu reprezintă singurele care contează atunci când vine vorba de întârzierea îmbătrânirii. Antioxidanții sunt substanțele care protejează celulele de degenerare, previn îmbolnăvirea și combat în mod direct efectele avansării în vârstă.

Antioxidanții sunt disponibili, de mulți ani, sub formă de suplimente alimentare, dar cercetările recente indică faptul că suplimentele pot fi ineficace ( sau în unele cazuri, chiar dăunătoare) și că este mult mai bine ca antioxidanții să fie obținuți direct din hrană. Aceasta înseamnă că puteți fi avantajați de consumul unor alimente pline de antioxidanți, în cadrul unei diete bogate nutrițional.

De ce varietatea condimentează viața?

Pe langa aportul de antioxidanți, varietatea unei diete este importantă și în alte feluri. Fiecare aliment pe care îl mâncăm oferă un profil diferit de substanțe nutritive esențiale, iar plafonarea întru-un model nutrițional repetitiv, prin lipsa diversității, poate duce la un deficit de vitamine sau minerale esențiale.

Pe măsură ce îmbătrânim, ca să ne menținem o stare de sănătate adecvată, avem nevoie de cantități mai mari din anumite substanțe nutritive. Pentru a rezolva această problemă fără să mâncăm din ce în ce mai mult trebuie să creștem concentrația de nutrienți din alimentație.

Inflamația și îmbătrânirea

Întru-un organism sănătos, inflamația reprezintă procesul de apărare împotriva rănilor și infecțiilor, înlesnind vindecarea. Acest proces ar trebui să dureze până când însănătoșirea este completă. Oamenii de știință cred astăzi că unele persoane sunt supuse unor procese inflamatorii continue, care nu se încheie cu adevărat niciodată.

Inflamația cronică poate fi un catalizator al procesului de îmbătrânire, la fel ca alte afecțiuni legate de vârstă: diabetul, artrita, osteoporoză, demența senilă și pierderea masei musculare. Inflamația poate fi înrăutățită de factori ce țin de stilul de viață, precum stresul și lipsa de exerciții fizice, dar unele alimente ne pot ajuta să înclinăm balanța spre sau departe de inflamație.

De exemplu, alimentele cu un indice glicemic (IG) scăzut sunt cunoscute ca fiind folositoare pentru cei care suferă de diabet zaharat, deoarece își eliberează energia treptat, fără a afecta prea mult nivelul de glucoză din sânge.Totodată, un element cu indice glicemic scăzut poate fi parte dintre o strategie antiinflamatoare și antiîmbătrânire, întrucât mărirea rapidă a glicemiei poate constitui un promotor al apariției inflamației cronice.

Alimente ce trebuie evitate

  • zaharuri și carbohidrați procesați, cu indice glicemic ridicat;
  • sare și alimente sărate inclusiv mixuri pentru sosuri și supe;
  • alimente prăjite, mai ales în baie de ulei;
  • carne de vită, pasăre și pește hrănite cu nutrețuri concentrate;
  • alimente bogate în grăsimi trans sau saturate;
  • produse depozitate mult timp sau transportate pe distanțe mari;
  • băuturi dulci, inclusiv răcoritoare și sucuri nediluate;
  • alcool în exces (față de cantitățile recomandate)

Mâncați mai sănătos ca să traiți mai mult

Căutați antioxidanți, incercați sa includeți întotdeauna în dieta alimente bogate în antioxidanți, ca să vă protejați celulele împotriva degradării.

Alegeți alimente având un indice glicemic scăzut, astfel va asigurați energia necesară fără a vă ridica nivelul de glucoză din sânge.

Reduceți sarea și grăsimile saturate, scădeți la minimum cantitățile de sare și grăsimi nesănătoase, pentru a vă proteja sistemul cardiovascular și a diminua inflamația.

Țintiți către o dietă echilibrată, asigurații-vă că va acoperiți necesarul de vitamine și minerale, ca să vă optimizați sănătatea fizică și mentală.

Mâncați porții mai mici, reduceți porțile, dar luați mese mai frecvente, pentru a-i asigura organismului timpul necesar de a procesa substanțele nutritive.

Lasa un comentariu |