Desi, tehnic vorbind, nu sunt nutrienti, fitochimicalele (substante benefice din plante) se dovedesc valoroase pentru sanatate, iar constituie chiar antioxidanti puternici, avand proprietati antiimbatranire. Cele mai importante sunt:
Licopen
A fost asociat cu reducerea riscului dezvoltarii unor tipuri de cancer, mai ales a celui de prostata. Surse bune sunt produsele din rosii, pepenele verde, grepfrutul roz sau rosu si ardeii grasi rosii.
Xantofile
Luteina si zeaxantina sunt xantofile, antioxidanti care par sa micsoreze riscul aparatiei cataractei si a degenerescentei maculare asociate cu imbatranirea. Se gasesc in alimentele colorate, cum ar fi legumele cu frunze verzi, porumbul, citricele si in galbenusul de ou.
Catehine
Ciocolata amaruie, ceaiul, leguminoasele si fructele de padure sunt bogate in catahine, substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a unor tipuri de cancer.
Resveratrol
Mai multe studii au aratat ca resveratrolul, din strugurii rosii si din vinul rosu, are ca efect marirea duratei de viata si intarzierea dezvoltarii bolilor si infirmitatilor asociate cu varstelor inaintate.
Quercitina
O mare varietate de fructe si legume, inclusiv merele, ceapa, broccoli si fructele de padure, contin quercitina. Aceasta a fost asociata cu diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, dar si a altora, precum astmul, cancerul pulmonar si rinita alergica.
Proantocianidine
Alimentele de culoare roscata sau purpurie, ca fructele de padure, pudra de cacao si vinul rosu, sunt bogate in proantocianidine, despre care se crede ca reduc riscul aparitiei unor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare.