Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 68 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 96 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 86 afisari
Mai multe retete
Fitochimicale - De ce sunt importante fructele și legumele in dieta noastra
Fitochimicale - De ce sunt importante fructele și legumele in dieta noastra

Fitochimicale - De ce sunt importante fructele și legumele in dieta noastra

Articol postat de Felicia7  ·   · 22.8k afisari
Articol postat de  Felicia7  ·  22.8k afisari

Desi, tehnic vorbind, nu sunt nutrienti, fitochimicalele (substante benefice din plante) se dovedesc valoroase pentru sanatate, iar constituie chiar antioxidanti puternici, avand proprietati antiimbatranire. Cele mai importante sunt:

Licopen

A fost asociat cu reducerea riscului dezvoltarii unor tipuri de cancer, mai ales a celui de prostata. Surse bune sunt produsele din rosii, pepenele verde, grepfrutul roz sau rosu si ardeii grasi rosii.

Xantofile

Luteina si zeaxantina sunt xantofile, antioxidanti care par sa micsoreze riscul aparatiei cataractei si a degenerescentei maculare asociate cu imbatranirea. Se gasesc in alimentele colorate, cum ar fi legumele cu frunze verzi, porumbul, citricele si in galbenusul de ou.

Catehine

Ciocolata amaruie, ceaiul, leguminoasele si fructele de padure sunt bogate in catahine, substante care pot reduce riscul aparitiei bolilor de inima si a unor tipuri de cancer.

Resveratrol

Mai multe studii au aratat ca resveratrolul, din strugurii rosii si din vinul rosu, are ca efect marirea duratei de viata si intarzierea dezvoltarii bolilor si infirmitatilor asociate cu varstelor inaintate.

Quercitina

O mare varietate de fructe si legume, inclusiv merele, ceapa, broccoli si fructele de padure, contin quercitina. Aceasta a fost asociata cu diminuarea riscului aparitiei bolilor de inima, dar si a altora, precum astmul, cancerul pulmonar si rinita alergica.

Proantocianidine

Alimentele de culoare roscata sau purpurie, ca fructele de padure, pudra de cacao si vinul rosu, sunt bogate in proantocianidine, despre care se crede ca reduc riscul aparitiei unor tipuri de cancer si a bolilor cardiovasculare.

Lasa un comentariu |
Articole cu aceleasi etichete
O piele sanatoasa si stralucitoare consumand cantitatea de apa necesara

O piele sanatoasa si stralucitoare consumand cantitatea de apa necesara

Creata de Iulia · 22.9k afisari
Sfaturi generale pentru o alimentatie sanatoasa

Sfaturi generale pentru o alimentatie sanatoasa

Creata de Cristina · 22.8k afisari
Cele mai bune alimente antiîmbătrânire

Cele mai bune alimente antiîmbătrânire

Creata de Catalina · 22.6k afisari
Cei mai importanti nutrienti impotriva imbatranirii

Cei mai importanti nutrienti impotriva imbatranirii

Creata de Senin · 22.8k afisari