Castiga peste 4000 RON in fiecare luna
Adauga o reteta sau creeaza un meniu si te inscrii automat la concursurile noastre.
Mai multe informații.

Ultimele retete

Prajitura delicioasa si sanatoasa cu hrisca si afine
RETETA

Prajitura delicioasa si sanatoasa cu hrisca si afine

Reteta postata de @bombonica · 124 afisari
Dovlecei umpluti cu hrisca si telina
RETETA

Dovlecei umpluti cu hrisca si telina

Reteta postata de @bombonica · 149 afisari
Supa de hrisca
RETETA

Supa de hrisca

Reteta postata de @bombonica · 135 afisari
Mai multe retete

Ultimele meniuri

Conține  |  3 retete
Un deliciu pentru pofticiosi - vinete umplute cu carne
Pizza sardineza- pizza țărănească
Reteta de toamna- dovleac copt cu dulceaţă
Meniu postat de Bogdan · 29 afisari
Conține  |  4 retete
Ciorba de perisoare cu samantana, rosii, iaurt si salvie
Frigarui cu sos picant de iaurt
Fine si delicioase - trufe de ciocolata
Cocktail red passion
Meniu postat de Felicia7 · 28 afisari
Conține  |  3 retete
Salata de fasole rosie cu masline si susan, pentru toate gusturile si dietele
Cordon bleu
Nectarine coapte cu crema de mascarpone si amaretto
Meniu postat de Dulceata22 · 29 afisari
Mai multe meniuri

Ultimele retete castigatoare

Paine irlandeza cu stafide si chimen
RETETA ZILEI  |  20 Noiembrie

Paine irlandeza cu stafide si chimen

Creata de Senin · 427 afisari
Supa de hrisca
RETETA SAPTAMANII  |  04 Nov. - 10 Nov.

Supa de hrisca

Creata de @bombonica · 135 afisari
Supă-cremă de dovleac
RETETA LUNII  |  Octombrie 2019

Supă-cremă de dovleac

Creata de Lorena · 436 afisari

Arhiva castigatori

Emotii si stiinta pentru aranjarea unei mesei festive
Emotii si stiinta pentru aranjarea unei mesei festive

Aranjarea unei mese festive poate fi o operaţiune destul de delicată atunci când aveţi musafiri ceva mai de seamă.

Pregătirea mesei festive începe prin delimitarea locurilor la masă şi aşezarea în dreptul fiecărui loc a unei farfurii mari întinse (farfurie suport), peste care se pune câte o farfurie mijlocie întinsă (farfurie de desert, pentru gustarea rece sau salată). În continuare, în partea dreaptă a farfuriilor se aşază câte un cuţit de masă (cuţit mare, pentru carne sau preparatul de bază), fiecare aşezat perpendicular pe latura mesei. Pe acestea trebuie să le aşezaţi astfel încât tăişul să fie îndreptat spre farfurie, marginea farfuriei să acopere mijlocul cuţitului, iar mânerul să fie la o distanţă de 2 centimetri faţă de marginea mesei.

Dacă aveţi disponibil tacâmul complet, puteţi continua cu aşezarea celorlalte cuţite astfel: în dreapta cuţitului de masă se aşază cuţitul pentru peşte, iar în dreapta cuţitului pentru peşte se aşază cuţitul pentru gustare (sau salată). Acestea trebuie aranjate astfel încât să fie echidistante şi paralele.

Continuăm cu aşezarea tacâmurilor în stânga farfuriilor. Primele care se aşază sunt furculiţele de masă (furculiţele mari, pentru carne), în acelaşi mod ca şi cuţitele, fiecare furculiţă perpendiculară pe latura mesei şi cu mânerul la 2 centimetri de marginea mesei. Marginea farfuriei trebuie să acopere mijlocul furculiţei, iar dinţii acesteia trebuie să fie orientaţi în sus. Regula continuă ca şi la cuţite dar în direcţia opusă: în stânga furculiţei de masă (pentru carne) se aşază furculiţa pentru peşte, paralelă cu aceasta, apoi în stânga celei din urmă se aşază furculiţa pentru gustare (sau salată).

Tacâmurile pentru desert se aşază pe a treia latură lângă farfurie, spre interiorul mesei astfel: cuţitul pentru desert cu mânerul spre dreapta, iar furculiţa pentru desert cu mânerul spre stânga. Regulile sunt aceleaşi, dinţii furculiţei în sus, iar tăişul cuţitului înspre farfurie. În continuarea acestora se aşază linguriţa cu mânerul spre dreapta.

Odată ce toate acestea au fost aranjate trecem la pahare. Ordinea este de la dreapta la stânga şi se începe de la linia vârfului cuţitului de masă. Primul este paharul pentru aperitive, apoi în stânga sa se pun paharele pentru vin alb şi pentru vin roşu, paharul pentru şampanie, iar ultimul se pune paharul pentru apă care ideal ar fi să ajungă pe linia verticală a farfuriei.


La final, lângă tot ansamblul, sau chiar pe farfuria de desert, se aşază şerveţelul de pânză. După ce tot aranjamentul este terminat se realizează decorul final, în componenţa căruia trebuie să intre numai flori naturale.

Iată şi alte secrete bine de ştiut în astfel de situaţii: petele de cafea şi de suc se pot scoate uşor cu ajutorul spray-urilor speciale anti-pată, guma de mestecat lipită de mochetă se poate desprinde uşor folosind spray-ul special de îngheţat, iar dacă sub mocheta pătată se întâmplă să aveţi parchet sau o pardoseală din lemn natural, atunci acesta va fi protejat la maxim dacă pentru spălarea mochetei se va alege metoda cu spumă uscată.

sursa net. _

Articole cu aceleasi etichete
Stim sa aranjam corect masa festiva pentru musafiri ??

Stim sa aranjam corect masa festiva pentru musafiri ??

Creata de Marioara Silvia · 5.7k afisari
Lasa un comentariu |