Știați că alimentele care au cele mai puternice calități antiîmbătrânire nu sunt exotice, nici greu de procurat și nici greu de gătit? De fapt, majoritatea ne sunt familiare și le putem cumpăra din orice supermarket. Iată un mic dicționar al alimentelor antiîmbătrânire: ele alcătuiesc tot ceea ce vă trebuie pentru o dietă echilibrată, care să vă ofere maximum de vigoare și sănătate.
Alimente bogate în xantofile
Xantofile reprezintă o clasă de antioxidanți importanta în prevenirea degenerescenței maculare, boală oculară a bătrâneții. Aceste substanțe se găsesc în alimente intense colorate, precum cele din familia verzei, broccoli, ardei grași, porumb, gălbenuș de ou și zucchini.
Alimente care conțin zinc (stridii, midii)
Zincul este un element esențial în funcționarea sistemului imunitar. Moluștele - ca stridiile, de exemplu - constituie o sursă excelentă de proteine, ca și de vitamine și minerale, inclusiv antioxidantul seleniu.
Alimente neprocesate
Alimentele semipreparate și/sau procesate conțin, de regulă, cantități mari de sare, grăsimi dăunătoare și carbohidrați rafinați - și doar foarte puține minerale și vitamine. Ele pot favoriza inflamația cronică, accelerând îmbătrânirea și riscul de a contracta diverse boli.
Ardei iuți și ardei grași
Acestia sunt foarte bogați în vitamina C și conțin o gamă impresionantă de antioxidanți. Ardeii iuți au, în plus, efect antibacterian și antiinflamator, ceea ce a adus la folosirea lor ca remediu eficient pentru durerile de încheieturi și cele musculare.
Avocado
Bogat în uleiuri benefice și antioxidanți, acest fruct conține cantități mari de vitamina C (trebuincioasă funcționării sistemului imunitar, ca și păstrarea sănătății pielii), folați (esențiali pentru sănătatea creierului și a sângelui) și vitamina E (importanta și ea pentru piele).
Carnea roșie slabă și de pasăre (de la animale crescute în aer liber)
Carnea roșie slabă și ficatul sunt surse echilibrate de proteine și minerale. Unele studii recente sugerează că, de fiecare dată când există posibilitatea, o idee bună este să alegeți carne provenită de la animale sau păsările care au primit o alimentație organică, sălbatice sau crescute în aer liber. încercați vânat, precum căprioară, iepure, mistreț - și preferați carnea animalelor hrănite cu iarbă. Acestea sunt în general mai slabe, carnea lor conțin grăsimi mai puțin nocive decât a celor crescute cu cereale și în condiții industriale.
Ceai
Există cantități mari de antioxidanți atât în ceaiul negru, cât și în cel verde, deși aceste tipuri diferă. Ambele sunt asociate însă cu reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare și a unor tipuri de cancer.
Cereale integrale
Alimentele din cereale - aici incluzându-se pâinea, orezul, pastele făinoase sau fulgii de ovăz - sunt surse bune de minerale și vitamina B. Pâinea integrală, orezul brun și pastele integrale au stratul exterior al bobului intact, acest fapt aducând avantaje suplimentare, ca fibre și minerale, dar și mai mulți antioxidanți.
Ciocolata amăruie
Pentru cei mai mulți oameni, ciocolata se numără printre alimentele “ periculoase”, dar cercetările recente pun în evidență potențialele efecte pozitive asupra sănătății aduse de un consum regulat de cacao și produse derivate. Mulțumită conținutului mare de agenti antioxidanți, o cană de cacao fierbinte sau un pătrățel de ciocolată neagră, zilnic (verificați eticheta - conținutul de cacao trebuie să fie de cel puțin 65%), protejează împotriva bolilor cardiovasculare.
Fasole, linte și alte leguminoase
Mazărea, fasolea și lintea uscate sunt o apreciabilă sursă vegetală de proteine și fier (importante pentru transportul oxigenului în sânge, ca legătură între creier și mușchi). Spre deosebire de carne, conțin și cantități mari de fibre. leguminoasele au un indice glicemic scăzut, așadar în compoziția lor există carbohidrați cu eliberare lentă de energie, ceea ce nu cauzează creșterea rapidă și bruscă a nivelului glucozei din sânge.
Fructe de pădure
Reprezintă una din cele mai bune surse de antioxidanți, care protejează organismul de multe tipuri de cancer. Aceste fructe conțin și cantități importante de fibre (ce mențin sănătatea sistemului digestiv) și vitamina C. Unele, cum sunt merișorul și afinele, mai au în compoziție și o substanță care ferește de infecții sistemul urinar.
Ghimbir și alți rizomi (ca galangalul și curcuma)
La unele popoare, ghimbirul și galangalul sunt folosite în mod tradițional pentru a stimula apetitul și a facilita digestia. Curcuma are proprietăți puternic antiinflamatoare, protejând împotriva bolilor cardiovasculare și a demenței senile.
Iaurt
O sursă bună de proteine și calciu, iaurtul conține și probiotice - bacterii folositoare, care îmbunătățesc funcționarea sistemului digestiv și imunitar. Studiile au arătat că persoanele care încearcă să îți țină sub control greutatea au mai mult succes atunci când consumă regulat iaurt degresat, posibil datorită unui efect al calciului din lactate asupra celulelor adipoase.
Ierburi aromate
Pătrunjelul, busuiocul, tarhonul și rozmarinul sunt surse bogate de antioxidanți, dar și de vitamina C, folați și beta-caroten. Precursor al vitaminei A, beta-carotenul acționează el însuși ca antioxidant.
Lapte
Internetul este înțesat de recomandări de a evita produsele lactate, dar cele mai multe astfel de îndemnuri sunt fie exagerate, fie chiar greșite. Acest grup de alimente reprezintă, pentru numeroase persoane, cea mai bună cale de a-si acoperi necesarul de calciu, atâta timp cât consumă mai ales lapte degresat și iaurt. Pentru sănătatea inimii și a oaselor, păstrați consumul de sare și grăsimi cât mai scăzut, limitând cantitățile de brânză și deserturi cu smântână și creme.
Legume și fructe, în general
Pe lângă cele menționate în mod special, un consum ridicat de orice fel de fructe și legume este asociat cu reducerea apariției multor tipuri de cancer, a bolilor cardiovasculare și a demenței șenile. Pentru o sănătate optimă, se recomandă insistent consumul zilnic a două porții de fructe și cinci portii de legume.
Legume crucifere
Această familie include de varza, kale, broccoli, conopida, bok choy și varza de Bruxelles. Astfel de legume oferă numeroase fibre, precum și vitamine și minerale. Conținutul de antioxidanți este și el mare - iar peste 100 de studii diferite au arătat legătura care există între crucifere și prevenirea cancerului.
Mirodenii
Pline de minerale, mirodeniile precum chimionul, cardamomul, nucșoara, scorțișoara și piperul sunt foarte bogate și în antioxidanți. Acesta este motivul pentru care au fost valorificate de medicină, secole de-a rândul, ca remedii pentru indigestii, dureri și inflamații.
Napi porcești (topinambur)
Această vegetală noduroasa constituie una din cele mai bune surse de inulină, un tip de fibră alimentară. Inulina este benefică pentru digestie și protejează de cancer, asigurându-i organismului bacterii capabilă să producă vitamine și acizi grași cu lanțuri scurte de molecule,care mențin sănătatea intestinelor.
Nuci și semințe
Uleiurile benefice din fructele nucifere și din semințe au efect antiinflamator, care poate reduce riscul dezvoltării bolilor Cardiovasculare și a unor tipuri de cancer, totodată optimizând funcționarea cerebrală. Nucile mai conțin fibre, proteine și minerale, ca și o varietate de substanțe antioxidante, inclusiv seleniu (mai ales nucile de Brazilia) și vitamina E.
Ouă
Unul din alimentele naturale cele mai la îndemână, ele stau la baza multor mese rapide și simple, echilibrate și pline de proteine complete; ouăle conțin deopotrivă majoritatea vitaminelor și mineralelor necesare zi de zi. Constituie o sursă bogată de vitamina D, importantă pentru sănătatea oaselor. Atât albușul, cât și gălbenușul sunt hrănitoare, dar cele mai multe dintre vitamine și minerale sunt concentrate în gălbenuș. Nu există nici un motiv pentru a limita consumul de ouă, decât dacă aveți probleme în ce privește colesterolul.
Pește
Cum grăsimile din alimentație influențează procesele inflamatorii, ele reprezintă una dintre cheile ce duc la diminuarea efectelor îmbătrânirii. Acizii grași din pește par să reducă inflamația excesivă, protejează sistemul cardiovascular, calmează artrita și alte afecțiuni ale articulațiilor și țesuturilor, optimizează funcționarea creierului și scad riscul apariției unor tipuri de cancer. peștele e și o sursă bună de vitamina E și vitamina A (importantă pentru vedere, auz și piele)
Produse proaspete, de sezon
Este recomandată cumpărarea legumelor și fructelor aflate în plin sezon, nu doar fiindcă sunt mai ieftine, ci și pentru că, din punct de vedere nutrițional, conțin mai mulți antioxidanți atunci când sunt la apogeul coacerii și nu au fost depozitate înainte de comercializare. De asemenea au un gust mai bun!
Quinoa
Spre deosebire de cele mai multe dintre cereale, quinoa constituie o sursă bună de proteine complete, fapt care o face să fie valoroasă în dieta vegetariană. Mai conține fibre și minerale - precum fier și magneziu.
Ulei de măsline
Ingredient cheie în dieta mediteraneană, despre uleiul de măsline se crede că asigură longevitatea și reduce riscul apariției cancerului și a bolilor cardiovasculare. Faptul se datorează, probabil, grăsimilor mononesaturate pe care le conține. Uleiurile de măsline neprocesate, precum cel extravirgin, sunt mai bogate în antioxidanți.
Usturoi și ceapă
Bogate în antioxidanți, aceste legume pot proteja de boli ale sistemului cardiovascular și unele tipuri de cancer; sunt surse bune de fibre, vitamine și minerale. De asemenea, usturoiul are un efect natural antibacterian, ceea ce la transformat pentru un remediu popular pentru tuse și răceli.