O dieta echilibrata si variata va ofera substantele nutritive corecte, facandu-va sa aratati si sa va simtiti tineri.
Proteine
Muschii, organele si pielea sunt sustinute de proteine, extrem de importante pentru crestere si vindecare. Pe masura ce imbatranim, este indicata o usoara sporire a consumului de proteine, pentru a reduce pierderea musculara si a tine sub control greutatea corporala.
Unitatile constructive din proteine, numite aminoacizi, se combina in organism pentru a forma asa-numitele proteine complete. Unele alimente sunt in sine proteine complete: carnea rosie, cea de pasare, pestele si fructele de mare, ouale, lactatele, fasolea, soia si quinoa.
Calciu
Un consum adecvat de calciu reduce pierderea masei osoase, diminuand riscul de fracturi. Din acest motiv, cantitatea de calciu necesara creste odata cu varsta. Este folositor si pentru functionarea normala a nervilor si a muschilor. Lactatele constituie prima sursa de calciu, dar alte surse bune sunt nuciferele si semintele, legumele cu frunze verzi, pestele conservat (mancat cu oase), ca si unele produse derivate din soia.
Vitamina D
Cele mai multe persoane au nevoie de expunere la soare in fiecare zi pentru a-si obtine necesarul de vitamina D. Aceasta este foarte importanta pentru intarirea oaselor si pentru imunitate.
Mersul in aer liber, cu manecile suflecate, timp de 30 de minute iarna si 10 minute vara, e de ajuns pentru majoritatea dintre noi pentru a retine cantitatea necesara de vitamina D. In ce priveste expunerea la soare, faceti-o putin si des - odata ce organismul a obtinut nivelul optim de vitamina D, orice cantitate suplimentara se pierde.
Daca intuiti vreun pericol, este preferabil sa luati un supliment cu vitamina D, decat sa mariti riscul unui cancer de piele stand prea mult la soare.
Uleiuri omega-3
Numite si grasimi omega-3 sau acizi grasi omega-3, aceste uleiuri sunt cercetate in prezent pentru capacitatea lor de a reduce inflamatia, care ar putea fi folosita in calmarea problemelor musculare si a celor legate de incheieturi, ca si pentru tinerea sub control a tensiunii arteriale. Consumandu-le, s-ar putea preveni inflamatia cronica - si, implicit, imbatranirea prematura.
Iod
Un nivel scazut de iod este obisnuit in mai toate comunitatile. Gasit in alge marine si fructe de mare, ca si in sarea imbogatita cu iod, acest element se dovedeste esential pentru functionarea normala a creierului si pentru reglarea glandei tiroide. O tiroida lenesa duce la un nivel de energie scazut si la crestere in greutate.
Vitamina B6
Lipsa vitaminei B6 cauzeaza insomnie si iritabilitate. Cerealele integrale, nucile si pestele sunt surse importante de vitamina B6, o vitamina care induce buna dispozitie.
Folati
Deficienta de folati cauzeaza insomnie si iritabilitate, pierderea apetitului, lacune de memorie si anemie, asa ca sunt nutrienti foarte importanti. Legumele verzi reprezinta cele mai bune surse, dar si avocado, leguminoasele, portocalele si broccoli sunt bogate in folati.
Vitamina B12
Necesara pentru sanatatea sangelui, aceasta se gaseste doar in alimentele de origine animala - carne rosie, de pasare, peste, oua, lacatate. Contrar unor pareri, ciupercile si spirulina nu sunt surse utilizabile de vitamina B12.
Izoflavone (fitoestrogeni)
Gasite in special in leguminoase (mai ales in produsele din soia) si in semintele de in, izoflavonele sunt substante similare estrogenilor, despre care se crede ca usureaza bufeurile si alte simptome asociate cu menopauza.
Vitamina K
Vitamina K este esentiala pentru coagularea sangelui si sanatatea oaselor. Vegetalele cu frunze mari si verzi reprezinta cea mai bogata sursa de vitamina K.
Vitamina C
Acidul ascorbic, sau vitamina C, este important pentru imunitate si procesele de detoxifiere, ajutand totodata organismul sa absoarba fierul si vitamina E. Cand sunteti stresat, necesarul de vitamina C creste. Fara ea, pielea si gingiile au de suferit, iar incheieturile devin durereroase. Cea mai buna sursa de vitamina C o reprezinta legumele si fructele.
Vitamina E
Este esentiala pentru piele si celule, astfel explicandu-se de ce intra in compozitia multor creme cosmetice. Totusi, cel mai puternic efect al ei se produce in interiorul corpului - atunci cand este luata din alimente. Fructele nucifere si semintele (ca si uleiurile lor), avocado si legumele cu frunze verzi constituie cele mai bune surse de vitamina E.
Vitamina A
Beta-carotenul din plante e precursorul vitaminei A (esentiala pentru sanatatea pielii, a vazului si auzului). Actioneaza ca antioxidant, ca si alti membri a familiei carotenoidelor. Acesti compusi se gasesc in legumele verzi si in alimentele de culoare portocalie: morcovi, portocale, cartofi dulci, mango si caise.
Seleniu
Nucile de Brazilia sunt foarte bogate in acest valoros sustinator al sistemului imunitar al organismului. Alte surse bune sunt pestele si fructule de mare, organele, cerealele integrale si semintele.
Zinc
Important in vindecarea tesuturilor, zincul ajuta si la buna functionare a sistemului imunitar. Fructele de mare, ca stridiile si midiile, reprezinta cele mai bune surse, dar si carnea rosie slaba, precum si ficatul, semintele si leguminoasele sunt bogate in zinc.
Coenzima Q10
Cunoscuta si sub numele de obichinona, aceasta enzima este o parte esentiala a sistemului energetic al fiecarei celule. Cum nivelurile ei par sa se diminueze odata cu varsta, s-a sugerat ca sumplimentarea cu aceasta poate prelungi viata si reduce riscul dezvoltarii bolilor cronice.
Pana la aparatia unor noi dovezi, mai concludente, e bine sa mariti consumul de coenzima Q10 printr-un aport regulat de carne rosie, peste, pasare, orgae, ulei de masline, soia si uleiuri din seminte.