Ultimele retete

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea
RETETA

Legume de tot felul cu verdeturile primaverii si telemea

Reteta postata de Yummy · 78 afisari
Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar
RETETA

Deliciul primaverii- cartofi noi cu usturoi verde si marar

Reteta postata de Yummy · 145 afisari
farfuria cu sanatate,
RETETA

farfuria cu sanatate,

Reteta postata de Yummy · 104 afisari
Mai multe retete
Ce trebuie să ştii despre seminţele de in - dieta pentru colesterol
Ce trebuie să ştii despre seminţele de in - dieta pentru colesterol

Ce trebuie să ştii despre seminţele de in - dieta pentru colesterol

Articol postat de Alexandra Anda  ·   · 18.9k afisari
Articol postat de  Alexandra Anda  ·  18.9k afisari

Seminţele de in, puţin mai mari decât cele de susan şi cu un înveliş tare, au o culoare care variază de la maro roşcat la auriu. Planta de in este una dintre cele mai vechi culturi din lume, provenind din China şi din Egiptul Antic.

Cunoscute pentru aportul lor esenţial de grăsimi de cea mai bună calitate, de fibre şi de antioxidanţi, seminţele de in rămân un bun subiect de cercetare pentru oamenii de ştiinţă, care le descoperă mereu noi proprietăţi. De exemplu, în ultimii ani, studiile au demonstrat că aceste seminţe au un rol foarte important în reducerea riscului de a suferi de diabet, de cancer şi de boli cardiovasculare, colesterol.

Acizii graşi Omega 3 din seminţele de in reduc nivelul colesterolului total şi al colesterolului „rău“ (LDL). Dar, aşa cum spuneam la început, nu seminţele de in sunt cea mai bună sursă de astfel de grăsimi, ci peştele gras. Nu ai nevoie de mai mult de două porţii de peşte oceanic pe săptămână astfel încât să-ţi asiguri necesarul de Omega 3. Dar, cum în Post este dificil să respecţi acest program (dacă nu sunt suficiente dezlegări la peşte) şi cum peştele oceanic este mai scump decât seminţele de in, specialiştii spun că ambele surse sunt aproape la fel de importante.

Fibrele, un ajutor în plus

Chiar dacă peştele este o sursă mai bună de Omega 3 decât orice sursă vegetală, totuşi, seminţele de in au un atu în plus: conţinutul bogat în fibre alimentare. Acestea au şi ele un rol esenţial în prevenirea bolilor cardiovasculare: odată pătrunse în organism, se leagă de moleculele de colesterol şi ne ajută să eliminăm o mare parte din ele, astfel încât mai rămâne foarte puţin colesterol care să se absoarbă în corp. În plus, seminţele de in sunt surse importante de vitamine şi de minerale.

Cel mai bine este să cumpărăm seminţele de in întregi şi să le măcinăm noi înşine, în râşniţa de cafea, de exemplu, imediat înainte de a le consuma. Ele trebuie măcinate fiindcă altfel, sucurile gastrice nu reuşesc să spargă învelişul tare al seminţelor şi, deci, ele sunt eliminate la fel cum au fost consumate. Nu cumpăraţi ulei din seminţe de in, fiindcă în compoziţia acestuia nu se mai găsesc multe dintre substanţele care fac din seminţele de in adevăraţi aliaţi ai sănătăţii, cum sunt fibrele şi mare parte din cantintatea de lignină, potrivit medicului Victoria Maizes, director executiv al Centrului pentru Medicină Integrativă din cadrul Universităţii Arizona.

Care este cantitatea recomandată?

O lingură cu seminţe de in măcinate ar fi suficientă pentru o zi, susţin specialiştii citaţi de „Washington Post“. Poţi include această cantitate în dieta zilnică astfel: Presară o lingură de seminţe proaspăt măcinate peste cerealele de dimineaţă. Amestec-o într-un borcănel de iaurt. Presar-o peste o salată de fructe. Pune-o în amestecul pentru brioşe, pentru clătite sau pentru pâine. Presar-o peste salate.

Este foarte important ca persoanele care aleg să includă în dietă seminţele de in să se hidrateze corespunzător, fiindcă fibrele alimentare pot da peste cap tranzitul intestinal, dacă nu bem destulă apă, avertizează specialiştii. „S-a constatat că toate preparatele pe bază de seminţe de in, care se administrează intern, pot reduce absorbţia substanţelor din medicamente, de aceea se recomandă precauţie“.

Lasa un comentariu |