Roscove vs cacao vs cafea
Este adevarat ca si cacaua are farmecul ei, o aroma deosebita si intra in componenta multor retete de deserturi, dar in toate cazurile pudra de roscove poate si chiar este recomandat sa ii ia locul. In primul rand aceasta inlocuire este o idee buna atunci cand vorbim despre alimentatia copiilor mici. In timp ce pudra de cacao nu este recomandata decat dupa varsta de 3 ani, intrucat contine cofeina, roscovele poti fi consumate si cu mult inainte de implinirea acestei varste. O cana de lapte cu pudra de roscove are un gust delicios si nu trebuie sa fie indulcita suplimentar, intrucat roscovele contin zaharuri naturale. O cana de lapte cu cacao trebuie neaparat indulcita, intrucat gustul natural dat de cacao este unul amar.
Pudra de roscove poate fi integrata in alimentatie in loc de cacao si de catre diabetici sau persoane care urmeaza programe de eliminare a kilogramelor in plus, intrucat contine cu mult mai putine calorii si deloc grasimi.
Daca vrei, poti sa folosesti pudra de roscove pentru a inlocui cafeaua clasica, in special daca esti hipertensiv sau incerci sa nu mai consumi bauturi care contin cofeina, pentru sanatatea inimii tale.
Proprietatile si beneficiile roscovelor pentru organism
Cantitatea recomandata de specialistii in nutritie este de o lingura de pudra de roscove zilnic. O lingura cu pudra de roscove contine aproximativ 17 calorii, dintre care 15 sunt date de carbohidrati, iar restul de proteine. Roscova nu contine grasimi saturate si nici colesterol, in schimb contine vitamine si minerale importante: riboflavina, niacina, vitamina B6, calciu, potasiu si cupru, fier, magneziu si fosfor. Roscovele au un indice glicemic foarte mic, lucru care le face recomandate incluziv in dietele de slabire si nu contin nici lactoza si nici gluten.
Continutul bogat in fibre al roscovelor
Sunt recomandate in orice dieta, intrucat contin fibre atat de sanatoase pentru organism. Cu ajutorul acestora, mai ales a celor insolubile, se regleaza atat glicemia, cat si nivelul colesterolului din sange, iar astfel asiguri protectia organismului in fata bolilor cardiovasculare.
Continutul de antioxidanti al roscovelor
Roscovele contin o doza incredibila de antioxidanti puternici, mai ales unii cum sunt lignina si polifenolii, prin intermediul carora organismul tau lupta tot impotriva cresterii nivelului de colesterol de care discutam mai devreme.
Roscovele, indulcitor natural, fara zahar
Pudra de roscove reprezinta o foarte buna varianta de indulcire naturala, mult mai sanatoasa decat zaharul. Datorita fibrelor din compozitie de care discutam si intr-un paragraf anterior, roscovele te ajuta sa iti reglezi zaharul din sange, ceea ce le face potrivite inclusiv pentru dieta persoanelor care sufera de diabet zaharat.
Continut redus de grasimi al roscovelor
Roscovele nu contin grasimi saturate, motiv pentru care nu doar ca nu ridica nivelul colesterolului, dar chiar, prin continutul de fibre, ajuta la reglarea acestuia.
Continutul bogat in calciu al roscovelor
Pudra de roscove are un continut ridicat de calciu, de aceea ea este permisa si chiar recomandata in alimentatia copiilor, chiar si a bebelusilor care au depasit varsta de 6 luni. Totusi, si adultii sau persoanele mai in varsta ar trebui sa o includa in alimentatie in mod obisnuit, pentru ca, datorita calciului din compozitie, poate sa ajute in mod substantial la scaderea riscului de osteoporoza.
Continutul bogat in vitamine al roscovelor
Poate ca nu te-ai astepta ca un aliment atat de dulce si bun sa contina destul de multe vitamine, dar, in fapt, ele reprezinta un veritabil medicament natural. Vorbim despre cele din complexul B in special, care iti influenteaza benefic sanatatea.
Mineralele din roscove, o sursa de sanatate
Roscovele sunt si o sursa importanta de minerale care te sustin in lupta impotriva unor variati agenti patogeni. Cel mai interesant aspect este continutul de calciu, neasteptat de mare, dar remarcam si prezenta unor alte minerale cum ar fi fierul, potasiul, cuprul, manganul sau seleniul. Calciul continut de pudra de roscove se pastreaza in corp, in timp ce pudra de cacao este puternic eliminatoare de calciu din organism.
Roscovele, recomandate pentru intoleranta la gluten
Persoanele care sufera de intoleranta la gluten pot integra pudra de roscove in preparatele lor culinare fara nici o grija, intrucat acest aliment nu are in compozitie gluten. De fapt, roscovele nu au, in general, contraindicatii, bineinteles in cazul in care consumul nu este unul exagerat. In cazul exagerarii mari chiar si apa plata poate ajunge sa iti faca rau.
Roscovele, un aliment alcalin
Roscovele sunt un aliment alcalin, o mare calitate, intrucat nu stimuleza aciditatea gastrica (spre deosebire de multe alte alimente dulci), asadar le poti consuma fara sa te temi de acea neplacuta senzatie de arsura pe gat. Nu acelasi lucru se intampla in cazul consumului de cacao, care are in mod natural o aciditate mare (corectata prin prelucrarea intensa) si stimuleaza productia gastrica acida.
Continutul de acid galic din roscove si beneficiile sale
Taninii din pastaile de roscove contin acid galic, un antioxidant cu rol antiseptic, antiviral, antibacterian si antialergic. Consumand o lingura de karob pe zi, poti sa previi numeroase boli.
Beneficiile roscovelor pentru sanatate
Roscovele aduc mari beneficii sanatatii tale. Fiind un aliment non-alergenic, el nu are contraindicatii, fiind permis si chiar recomandat pentru femei insarcinate care alapteaza sau bebelusi, de la varsta de 6 luni. Acestia il vor iubi, datorita gustului dulce, iar proprietatile lui il fac eficace si pentru combaterea colicilor.
Reducerea colesterolului prin consumul de roscove
Roscovele contin fibre insolubile, care ajuta organismul sa lupte impotriva colesterolului ridicat. Datorita acestora nivelul colesterolului se va regla, iar inima ta va fi protejata. In acelasi scop actioneaza si antioxidantii prezenti in acest aliment.
Beneficiile roscovelor asupra sistemului digestiv
Pentru sistemul digestiv roscovele sunt valoroase din multiple puncte de vedere:
contin fibre, ceea ce ajuta digestia.
contin pectine care se opun refluxului gastro-esofagian.
contin tanini, acid galic si pectine (din nou) care opresc dezvoltarea bacteriilor intestinale patogene (cum ar fi E. coli) si stimuleaza peristaltismul.
Beneficiile roscovelor asupra sistemului circulator
Datorita continutului de magneziu si fier, roscovele sunt foarte bune pentru sistemul tau circulator, iar efectele se vor vedea in multiple zone: vei avea mai multe energie, te vei misca mai usor, iar inima ta va ramane sanatoasa.
Roscovele, un anti-viral eficient
Pudra de roscove are proprietati terapeutice uimitoare. Datorita efectului antiviral, o cura cu roscove este indicata mai ales la inceputul toamnei, atunci cand, din cauza racirii vremii, apare pericolul dezvoltarii unor afectiuni specifice sezonului rece.